Na hlavný obsah

Ventilácie sa míňajú. Čo sa stane, ak sa lekári budú musieť rozhodovať, koho pripojiť?

Nemocnice sa zapĺňajú pacientmi s covidom.

Niektoré nemocnice narazili na limity. Rezort zdravotníctva tvrdí, že sa snaží zabezpečiť pre kriticky chorých najlepšiu starostlivosť.

Ak by sa lekári museli rozhodnúť, kto má ísť na ventiláciu a kto už nie, môžu sa oprieť o manuál ministerstva. Podľa špecialistu na medicínske právo je férový. Podľa pacientskej organizácie pacientov diskriminuje.

V nemocniciach leží vyše 80 percent nezaočkovaných pacientov. Míňajú sa pľúcne ventilácie aj sestry, ktoré ich vedia obsluhovať. Naopak, hospitalizovaných pacientov pribúda. Plné kapacity už ohlásila aj Trenčianska nemocnica.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) upokojuje, že k výberu pacientov, ktorí sa dostanú na intenzívne lôžko a ktorí nie, by zatiaľ prísť nemuselo. Ak by predsa len áno, lekárom by v rozhodovaní mohol pomôcť manuál, ktorý rezort vypracoval.

Podľa neho o napojení na ventiláciu rozhoduje počet bodov. Kľúčové je, aké má pacient choroby a aký je sebestačný. Špecialista na medicínske právo hovorí, že lekári sa môžu v krízovej situácii oprieť o objektívne dáta a nemusia postupovať na základe vlastného uváženia.

„To nie je otázka toho, či chcú alebo nechcú, oni musia rozhodovať, takže z toho dôvodu je dobré siahnuť po pravidlách, ktoré boli pripravované z pohľadu medicíny, etiky, práva a ktoré sú skutočne výsledkom dobrého úmyslu,“ vyjadril sa Ivan Humeník, špecialista na medicínske právo.

Bodovanie, ktoré môže rozhodnúť o napojení pacienta na ventiláciu, je podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Márie Lévyovej neprijateľné. Obmedzili by sa tým podľa nej ich práva prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Minister zdravotníctva sa takzvanú triáž formálne vyhlásiť nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko