Na hlavný obsah

Týraná sučka bez nôh dostala druhú šancu na život

Protézy jej vytlačili v 3D tlačiarni.

Týraná sučka bez nôh dostala druhú šancu na život
Sučka Monika s protetickými nohami. Foto: AFP

Pôvodne opustená a týraná ruská sučka Monika môže zase behať, a to vďaka úsiliu dobrovoľníkov a novosibirskému veterinárovi, ktorý jej pri náročnej a nákladnej operácii financovanej z internetovej zbierky nasadil protézy na všetky štyri nohy.

Monikine nové nohy vytlačili v 3D tlačiarni, sú zhotovené z titánovej zliatiny a potiahnuté špeciálnou vrstvou, vďaka ktorej implantát vyzerá ako skutočná kosť, uviedol server Meduza.

Monika podstúpila operáciu pred dvoma týždňami a zatiaľ je ešte unavená a bojazlivá, mala ale obrovské šťastie. Keď ju totiž objavili v decembri 2020 v lese v Krasnodare na juhozápade Ruska, mala namiesto nôh len zakrvavené rany.

„Nikto nevie, čo sa jej stalo, ale dobrovoľníci si myslia, že jej niekto kruto nohy odrezal,“ oznámil agentúre AFP Sergej Gorškov, 33-ročný veterinár, ktorý stojí za úspešnou operáciou.

Takéto zvieratá zvyčajne utratia, ale krasnodarskí ochrancovia zvierat urobili pre Moniku všetko, čo bolo v ich silách. Dobrovoľníci zistili všetky potrebné informácie, vyzbierali peniaze na protézy a spojili sa s Gorškovom, ktorý už skôr vykonal rovnakú operáciu u dvoch mačiek. Kým fenku poslali do Novosibirsku, cvičili s ňou niekoľko mesiacov v bazéne, aby nestlstla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet