Na hlavný obsah

Česko zvažuje opäť vyhlásiť núdzový stav, tvrdí hlavná hygienička

Situácia v nemocniciach je vážna.

Česko zvažuje opäť vyhlásiť núdzový stav, tvrdí hlavná hygienička
V břeclavskej nemocnici začali 18. novembra pomáhať vojaci s covidovými pacientmi. Foto: ČTK/Václav Šálek

Vláda uvažuje o vyhlásení núdzového stavu v súvislosti so zrýchľujúcou sa epidémiou koronavírusu, uviedla v pondelok (22. 11.) pre Český rozhlas hlavná hygienička Pavla Svrčinová. Opatrenie by umožnilo výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

„Samozrejme, že sa o týchto možnostiach uvažuje, pretože najmä v nemocniciach, domovoch dôchodcov a zariadeniach sociálnej starostlivosti začína byť nedostatok personálu,“ odpovedala Svrčinová na otázku Radiožurnálu, či vláda neuvažuje o vyhlásení núdzového stavu, aby študenti medicíny mohli pracovať v nemocniciach.

Spravodajský server iDNES.cz informoval, že minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok navrhne vláde vyhlásiť núdzový stav. Hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Köppl uviedol, že dôvodom je práve situácia v nemocniciach.

V nedeľu (21. 11.) bolo v českých nemocniciach 4 885 pacientov, u ktorých sa potvrdil covid, 715 z nich je vo vážnom stave. Niektoré nemocnice už obmedzujú plánované zákroky z dôvodu preplnenosti a nedostatku personálu.

O pomoc žiadajú aj armádu. Od piatku sú vojaci v službe v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach a v pondelok začnú pomáhať v ďalších 15.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet