Na hlavný obsah

Holandský premiér odsúdil násilie počas protestov proti covidovým reštrikciám

Účastníkov nepokojov označil za idiotov.

Holandský premiér odsúdil násilie počas protestov proti covidovým reštrikciám
Protest proti pandemickým reštrikciám v Bruseli. Foto: BELGA/DPA

Premiér Holandska Mark Rutte a jeho belgický náprotivok Alexander De Croo v pondelok (22. 11.) kritizovali priebeh víkendových demonštrácií proti covidovým reštrikciám, ktoré vo viacerých mestách sprevádzali výtržnosti a strety s políciou.

Rutte hovoril o „čírom násilí“, ktoré nemá nič spoločné s bežným protestom. Účastníkov nepokojov označil za idiotov.

„Uvedomujem si, že v spoločnosti je silné napätie, pretože sa tak dlho stretávame so všetkými koronavírusovými útrapami,“ povedal holandský premiér a dodal, že bude vždy obhajovať možnosť demonštrovať.

„Čo ale nikdy neprijmem, je to, aby idioti používali číre násilie proti ľuďom, ktorí sú tu každý deň pred vami a predo mnou, aby zabezpečili bezpečnosť v krajine, pod zámienkou toho, že sú nespokojní,“ pokračoval v rozhovore so spravodajskou spoločnosťou RTL.

Útočili kameňmi a delobuchmi

Nepokoje v Holandsku vypukli po tom, ako vláda zaviedla „čiastočný lockdown“ a nariadila okrem iného skrátenie otváracej doby obchodov a reštaurácií. Násilnosti sa začali v piatok (19. 11.) večer v Rotterdame a pokračovali v sobotu (20. 11.) a nedeľu (21. 11.) v Haagu a Groningene.

Demonštranti zapaľovali ohne a útočili na policajtov kameňmi a ďalšími predmetmi, v Haagu pri sobotňajších stretoch päť strážcov zákona utrpelo zranenia. Počet zatknutých v tejto súvislosti prekročil 140, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na políciu a lokálne médiá.

„Sú to čisté explózie násilia namierené proti našim policajtom, proti našim hasičom, proti personálu v sanitkách, nemá to nič spoločné s manifestáciou,“ myslí si Rutte.

Podobne sa vyjadril belgický premiér De Croo po tom, ako v nedeľu niektorí účastníci rozsiahleho protestu proti systému covidových pasov hádzali na policajtov delobuchy. Premiér hovoril o „úplne neprijateľných“ násilnostiach. Spomenul pri tom aj dezinformácie, ktoré podľa neho mobilizujú niektorých odporcov protiepidemických opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet