Na hlavný obsah

Situácia v nemocniciach je alarmujúca, počet hospitalizovaných s covidom je vyšší ako 3 000

Lôžka s pľúcnou ventiláciou sa míňajú.

Situácia v nemocniciach je alarmujúca, počet hospitalizovaných s covidom je vyšší ako 3 000
Starostlivosť o pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Foto: RTVS

Počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach stále rastie. Hospitalizovaných je už vyše 3 000 ľudí. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje okolo 260 pacientov. Ich obsadenosť sa však z hodiny na hodinu mení.

Univerzitná nemocnica v Martine má aktuálne obsadených všetkých 16 lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. Situáciu zhoršuje aj nedostatok zdravotníkov. Téme sa venovala redaktorka RTVS Vladimíra Legíňová.

V Nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach leží s koronavírusom takmer 240 pacientov, štvrtina je v kritickom stave. Hovorkyňa Monika Krišková potvrdila, že denné príjmy nových pacientov sú stále vysoké.

„Aj preto sme pristúpili k ďalšej reprofilizácii. V nemocnici na Rastislavovej ulici máme už 290 covidových lôžok, obsadené sú na 82 percent,“ uviedla hovorkyňa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

V žilinskej nemocnici je aktuálne 102 covidových pacientov, trenčianska ich má 91 a z toho deviati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Hovorkyňa Martina Holecová informovala, že majú 10 ventilovaných lôžok. Keď bola ich kapacita plná, jedného pacienta museli prevážať.

„Jeho umiestnenie na najbližšie voľné pracovisko sme riešili prostredníctvom operačného strediska pre podporu transportu kriticky chorých pacientov s covid-19 a pacient bol preložený do Nitry,“ priblížila Holecová.

Situácia nie je dobrá ani na strednom Slovensku

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má podľa krajského koordinátora covidových lôžok Milana Urbániho dve voľné umelé pľúcne ventilácie.

„Momentálne je v kraji obsadených celkovo 250 covidových lôžok, z toho sú niektoré ventilované, niektoré high flow a niektoré kyslíkové. Stále máme približne 100 voľných lôžok pre kyslíkových pacientov, niektoré nemocnice sú, samozrejme, plné, napríklad Lučenec,“ uviedol Urbáni.

V nemocnici v Lučenci zomrelo na koronavírus za posledných šesť dní 22 ľudí, epidemiologická situácia v okrese je kritická a naďalej sa zhoršuje. Na pôde mesta preto v pondelok (22. 11.) zasadal krízový štáb. TASR o tom informoval hovorca mesta Andrej Barančok.

„Od 1. novembra evidujeme v okrese Lučenec 2 679 pozitívnych prípadov na ochorenie covid-19. Z toho sa len v meste Lučenec vyskytovalo až 1 085 pozitívnych ľudí z čoho vyplýva, že za posledných 22 dní sa premorilo minimálne 4,2 percenta Lučenčanov,“ povedala primátorka Alexandra Pivková.

V nemocniciach je celkovo 3 021 covidových pacientov. „Takmer 82 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko