Na hlavný obsah

Prvá švédska premiérka podala demisiu len niekoľko hodín po svojom zvolení

Funkcie sa vzdala po tom, ako nebol schválený vládny návrh rozpočtu.

Prvá švédska premiérka podala demisiu len niekoľko hodín po svojom zvolení
Novozvolená švédska premiérka Magdalena Anderssonová podala demisiu len niekoľko hodín po tom, ako jej parlament vyjadril dôveru. Foto: TASR

Nová švédska premiérka, sociálna demokratka Magdaléna Anderssonová, sa vzdala funkcie hneď v deň svojho potvrdenia v parlamente. Bezprostredným dôvodom jej kroku bolo neschválenie vládneho návrhu rozpočtu.

Schválený bol naopak opozičný návrh, načo švédski Zelení oznámili, že novú vládu opúšťajú. Päťdesiatštyriročná politička teraz dúfa, že sa postaví na čelo menšinovej, už čisto sociálnodemokratickej vlády.

Anderssonová oznámila, že požiadala predsedu parlamentu Andreasa Norléna, aby ju zbavil funkcie. „Som pripravená stať sa premiérkou vo vláde jednej strany, sociálnych demokratov,“ uviedla na tlačovej konferencii.

Norlén žiadosť sociálnej demokratky o odchod z kresla šéfky vlády prijal a oznámil, že teraz nadviaže kontakt s predsedami strán a poradí sa s nimi o situácii. O ďalšom postupe mieni informovať vo štvrtok (25. 11.) popoludní.

Švédski poslanci v stredu (24. 11.) ráno zvolili Anderssonovú ako vôbec prvú ženu na post švédskej premiérky. Už večer sa ale funkcie opäť vzdala po tom, ako parlament schválil alternatívny opozičný návrh rozpočtu, ktorého sa musí vláda držať.

Zelení, doterajší menší koaličný partner sociálnych demokratov, reagovali oznámením o odchode z vlády. Nový rozpočet vyjednali opoziční umiernení, kresťanskí demokrati a pravicovo populistickí Švédski demokrati.

Vo Švédsku je obvyklé, že koaličná vláda odstúpi, keď nejaká strana opustí koalíciu, poznamenala agentúra DPA. Anderssonová dnes zdôraznila, že nechce viesť vládu, ktorej legitimita bola spochybnená. Teraz dúfa, že sa vráti s čisto sociálnodemokratickou menšinovou vládou. Poukázala pritom na to, že Zelení ju chcú naďalej podporovať.

Anderssonová mala stáť na čele menšinovej dvojkoalície sociálnych demokratov a Zelených s podporou Ľavicovej strany a Strany stredu. Toto spojenectvo sa ale rozpadlo, keď Strana stredu odmietla podporiť rozpočtové plány novej vlády.

Strana zelených potvrdila, že Anderssonovovú podporí v akomkoľvek ďalšom hlasovaní v parlamente, zatiaľ čo Strana stredu sľúbila, že sa hlasovania zdrží, čo znamená v praxi to isté, ako podpora kandidatúry. Ľavicová strana tiež povedala, že Anderssonovú ju podporí.

Aj keď sa tieto strany neboli schopné zjednotiť na podpore rozpočtu, ich spoločným cieľom je udržať protiimigračných Švédskych demokratov mimo vlády. „Strana stredu jej pomôže, aby sa stala premiérkou,“ uviedla na twitteri šéfka strany Annie Lööfová. „Opäť zabezpečíme, aby Švédi mali vládu, ktorá nie je závislá od Švédskych demokratov,“ dodala Lööfová.

Doterajšia ministerka financií vo funkcii nahradila premiéra Stefana Löfvena, ktorý podal demisiu pred dvoma týždňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet