Na hlavný obsah

SHMÚ vydal výstrahy pred snehovými jazykmi

Upozorňuje tiež na silný vietor na horách.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe informuje, že v stredu (1. 12.) sa vo viacerých častiach krajiny môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje tiež, že počas dňa sa bude vyskytovať silný vietor vo vyšších polohách – najmä na horách.

SHMÚ výstrahy
SHMÚ vydal výstrahy – pre oranžové okresy platí 2. stupeň výstrahy pred vetrom na horách, pre žlté zase 1. stupeň výstrahy pred snehovými jazykmi.Foto: SHMÚ
Foto: SHMÚ

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy. Snehové jazyky sa vyskytnú v celom Žilinskom kraji, v niektorých okresoch Banskobystrického a Trenčianskeho kraja, ale aj v okresoch Kežmarok a Poprad. Pre tieto okresy platí v ranných hodinách výstraha prvého stupňa.

Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk doplnila, že snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na horských priechodoch Besník (I/66), Čertovica (I/72), Donovaly (I/59) a Šturec (I/14). Snehové reťaze sú nutné pre všetky vozidlá na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá.

SHMÚ upozorňuje tiež na silný vietor na horách, a to v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Počas celého dňa platí výstraha druhého stupňa.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozornil úrad.

Dodal, že počas dňa bude oblačno až zamračené, zrána v južnej polovici stredného Slovenska a miestami aj na východe zmenšená oblačnosť.

Od západu sa postupne na mnohých miestach vyskytne dážď alebo dážď so snehom, v polohách od cca 900 m, vo východnej polovici a nižšie aj sneženie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko