Na hlavný obsah

USA pre variant omikron zrejme sprísnia podmienky vstupu do krajiny

V hre je viacero opatrení.

USA pre variant omikron zrejme sprísnia podmienky vstupu do krajiny
Ilustračná snímka - ľudia na letisku v Miami. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zrejme pre šírenie variantu koronavírusu omikron sprísni podmienky pre vstup do Spojených štátov. S odvolaním sa na svoje vládne zdroje o tom informoval denník The Washington Post (WP).

Podľa neho sa uvažuje predovšetkým o zavedení povinnosti preukázať sa pred odletom negatívnym PCR testom, ktorý nebude môcť byť starší ako 24 hodín. Na stole je tiež zavedenie povinnosti opätovného otestovania niekoľko dní po prílete do krajiny, hovorí sa aj o požiadavke sedemdňovej izolácie.

Biden sa vo štvrtok (2. 12.) chystá oznámiť svoju zimnú stratégiu pre boj s pandémiou, situáciu pritom komplikuje výskyt nového variantu vírusu. Ten je podľa predbežných zistení zrejme vysoko infekčný, ešte však nie sú k dispozícii preukázateľné údaje o jeho vplyvoch na ľudské zdravie, či o tom, či znižuje účinnosť teraz používaných vakcín.

Povinnosť otestovať sa najviac deň pred odletom a znovu niekoľko dní po prílete sa podľa WP objavila v návrhu nového dokumentu amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ten teraz posudzuje ministerstvo zdravotníctva a Biely dom.

V návrhu podľa nemenovaných činiteľov administratívy zatiaľ nie je povinnosť 7-dňovej izolácie po príchode nehľadiac na výsledky testov, o tejto možnosti sa však stále hovorí. V prípade porušenia karantény by hrozili cestovateľom pokuty či ďalšie postihy. Otázkou však je, či by malo ministerstvo spravodlivosti právomoc aj kapacitu príkaz vymáhať, podotýka WP.

USA teraz vyžadujú negatívny test od všetkých cestovateľov mieriacich do krajiny. Očkovaní však môžu predložiť negatívny výsledok starý až tri dni. Neočkovaní, ktorým môžu do krajiny vstúpiť na základe osobitnej výnimky, sa musia otestovať najskôr 24 hodín pred nástupom do lietadla.

Nezaočkovaným teraz úrady tiež odporúčajú dodatočné otestovanie po prílete a sedemdňovú izoláciu. Nové pravidlá by zaviedli niektoré tieto požiadavky povinne, a to bez ohľadu na to, či je človek zaočkovaný, alebo nie.

USA dlho úplne zakazovali cesty na svoje územie osobám, ktoré sa v poslednom čase zdržovali na území mnohých európskych krajín. Cestovanie do USA pre plne zaočkovaných cestovateľov z krajín schengenského priestoru sa opäť umožnilo od 8. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet