Na hlavný obsah

Platnosť očkovacích certifikátov sa v Česku skráti na deväť mesiacov

Stane sa tak od januára.

Platnosť očkovacích certifikátov sa v Česku skráti na deväť mesiacov
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Platnosť očkovacích certifikátov proti covidu sa od januára 2022 v Česku skráti na deväť mesiacov. Na predĺženie je nutné, aby sa ľudia nechali očkovať posilňujúcou dávkou.

Pokiaľ si posilňujúcu dávku nedajú, certifikát im po deviatich mesiacoch prestane platiť. Na online tlačovej konferencii to vo štvrtok (2. 12.) povedal minister zdravotníctva Adam Vojtech (ANO).

Skrátenie odporúča Európska komisia

„Skracujeme platnosť očkovacích certifikátov na deväť mesiacov s účinnosťou od 1. januára budúceho roka,“ povedal Vojtech.

Česko tak nasleduje odporúčanie Európskej komisie, ktorá na konci novembra toto skrátenie navrhla. Po posilňujúcej dávke bude platnosť certifikátov zatiaľ na dobu neurčitú.

Ľudia, ktorí majú očkovanie proti koronavírusu, teraz po šiestich mesiacoch dostávajú SMS správu, ktorá ich upozorňuje na to, že sa môžu nechať preočkovať. Budú mať na to tri mesiace. Podľa Vojtecha je to dostatočná doba. Ľudia nad 60 rokov a chronicky chorí pacienti dostávajú upozornenie o mesiac skôr, teda už po piatich mesiacoch.

Očkovaní vakcínou od Johnson & Johnson dostanú posilňujúcu dávku skôr

„Od pondelka začnú chodiť SMS ľuďom, ktorí majú vakcínu Janssen, o tom, že majú byť preočkovaní mRNA vakcínou,“ povedal minister. Odborníci upozornili, že podľa štúdií účinnosť jednodávkovej vakcíny klesá rýchlejšie, zhruba po dvoch mesiacoch. Pri ostatných vakcínach sa počíta s preočkovaním po šiestich mesiacoch.

„Platí to, že aj tam je maximálna platnosť certifikátu deväť mesiacov, ale odporúčanie je u vakcíny Janssen po dvoch mesiacoch,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet