Na hlavný obsah

Predĺženie lockdownu sa dotkne mnohých skupín

Súčasná podoba lockdownu by mala trvať do 16. decembra.

Súčasná podoba lockdownu by mala trvať do 16. decembra, čiže ďalších deväť dní. Niektoré menšie obchody sú pritom už teraz v situácii, že nemajú na výplaty. Sklamané sú aj cestovné kancelárie, ktoré nevedia predať zimné pobyty na Slovensku. A zúfajú si aj veriaci. Petíciou žiadajú zrušiť zákaz verejných omší.

Predvianočný čas je za normálnych okolností pre obchodníkov ten najvýnosnejší. No aktuálne profitujú najmä supermarkety. Mnohé predávajú aj sortiment, ktorý nepatrí medzi základný. Maloobchodníci preto žiadajú, aby aj oni mohli mať otvorené.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bavíme sa o výpadku v desiatkach miliónov eur, o ktoré obchodníci prichádzajú a mnohí už dnes riešia, či budú budúci týždeň vedieť zaplatiť výplaty svojim zamestnancom. My v našich prevádzkach vieme zabezpečiť bezpečný režim OP a aj jeho kontrolu,“ hovorí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Predĺžený lockdown a obmedzenia počas vianočných sviatkov zasiahli aj predaj pobytov. Aj keď by sa hotely mali otvoriť po 25. decembri, stále je Slovensko menej atraktívne než zahraničie.

Adventné obdobie je zároveň jedným z najdôležitejších aj pre veriacich. Už dve adventné nedele sa pritom mohli bohoslužieb zúčastniť iba online. Aliancia za rodinu preto spustila petíciu za zrušenie zákazu verejných bohoslužieb. Podpísalo ju takmer 20 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko