Na hlavný obsah

Zatkli muža podozrivého z vraždy saudskoarabského novinára Chášukdžího

Rijád tvrdí, že ide o omyl.

Zatkli muža podozrivého z vraždy saudskoarabského novinára Chášukdžího
Na snímke saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží. Foto: TASR/AP

Na letisku v Paríži zatkli muža, ktorého podozrievajú z vraždy saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom rozhlasová stanica RTL.

Zadržaný je podľa nej bývalý príslušník kráľovskej gardy, ktorá podlieha korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. Novinára pred tromi rokmi zavraždilo komando zo Saudskej Arábie na konzuláte v tureckom Istanbule.

Podľa rozhlasovej stanice RTL 33-ročného podozrivého Chálida Utajbího zatkli na letisku, keď chcel odletieť do Rijádu. Patrí do skupiny občanov Saudskej Arábie, ktorých pre novinárovu vraždu hľadá Interpol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Francúzske úrady chcú podozrivého vydať do Turecka, kde prípad Chášukdžího vraždy stále neuzavreli.

Podľa Agnes Callamardovej, šéfky organizácie pre ľudské práva Amnesty International a bývalej špeciálnej vyšetrovateľky OSN pre Chášukdžího vraždu, by zatknutie Chálida Utajbího mohol znamenať prielom v celom prípade.

„Zatknutý muž bol členom skupiny, ktorá sa mala postarať o telo zavraždeného novinára. Bol jedným z tých, ktorí rozhodli, kam telo ukryjú. Takže tento človek by mohol mať veľmi dôležité informácie pre vyšetrovateľov a pre rodinu novinára,“ spresnila Callamardová.

Rijád žiada, aby zatknutého muža prepustili, pretože ide o omyl pri identifikácii. Saudská Arábia tvrdí, že všetkých ľudí, ktorí sú za smrť novinára zodpovední, už potrestali.

Medzičasom už francúzska polícia stihla zadržaného muža prepustiť. „Kontroly ukázali, že zatykač vydaný Tureckom, na základe ktorého sme pri hraničných kontrolách skenovali daný pas, sa nevzťahuje na muža zatknutého na letisku,“ uviedla vo vyhlásení prokuratúra. Údajne išlo len o menovca podozrivého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet