Na hlavný obsah

Klus pripustil, že zorientovať sa v opatreniach je náročné. Kéry ich označil za chaos

Zhodli sa, že očkovacia kampaň nebola úspešná.

Klus pripustil, že zorientovať sa v opatreniach je náročné. Kéry ich označil za chaos
Na snímke Marián Kéry (Smer) a Martin Klus (SaS). Foto: RTVS

Zorientovať sa v protipandemických opatreniach nie je jednoduché, priznal v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) „Stretavám sa aj doma s tým, že čo vlastne platí? A musím si to aj ja hľadať,“ povedal.

Predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) označil situáciu za chaos. „Vláda je zúfalá, lebo vie, že očkovacia kampaň sa nepodarila. Ale opozícia nemá zodpovednosť za to, že koalícia sa nevie zhodnúť,“ dodal.

Podľa Klusa je situácia preto taká zlá, lebo v iných krajinách nie je pandémia spolitizovaná. „Máme si kde brať príklad,“ dodal s tým, že v iných krajinách, ako je napríklad Írsko či Dánsko, majú vyššiu dôveru vo vládne návrhy. Verí, že komunikácia vo vláde bude lepšia.

Klus hovorí, že zúfalá situácia má svoje opodstatnenie. „Lebo tu máme desiatky mŕtvych. Zúfalé kroky potom vidíme aj v parlamente.“ Aj on hovorí, že očkovacia kampaň sa nepodarila. „Sme unikát v Európskej únii, lebo máme takmer kompletnú opozíciu, ktorá je proti očkovacej kampani.“

Povinné očkovanie

Zhodli sa, že povinnému očkovaniu by sa najradšej vyhli. „Sme za dobrovoľné očkovanie. Priznávam, že zaočkovaný bude mať ľahší priebeh. Ale toto nie je jediná cesta. Aj v iných štátoch je veľa očkovaných a sú v nemocniciach,“ tvrdí Kéry.

Klus argumentuje, že aj zaočkovaný človek môže byť infekčný, ale nebude mať taký ťažký priebeh ochorenia a neskončí v nemocnici.

„Podstatné je, že očkovaný nezaťaží zdravotný systém. Ide nám o to, aby sme zachránili slovenské nemocnice. Preto sa zvýhodňujú očkovaní pred nezaočkovanými, ale nie len u nás, všade vo svete,“ dodal Klus.

Finančná motivácia

Martin Klus verí, že peniaze za očkovanie prispejú k výraznému nárastu počtu zaočkovaných. „V SaS máme dlhodobo názor, že s verejnými financiami treba narábať opatrne,“ povedal o 300-eurovej odmene seniorom.

Ako uviedol, podobné opatrenie zaviedli v Litve a viedlo k výraznému počtu zaočkovaných seniorov. „Nebolo to 300 eur, bolo to 100 eur a mali výrazný nárast v tejto vekovej kategórii,“ povedal.

Kéry si nemyslí, že je správne rozdeľovať spoločnosť na zaočkovaných a nezaočkovaných. Nesúhlasí ani so zmenou režimu OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) na OP.

Klus vysvetľuje zmenu tým, že je zásadný rozdiel medzi testom a očkovaním, pretože musíme myslieť najmä na nemocnice. Tvrdí však, že aj zaočkovaní by sa mali testovať častejšie.

Režim na hraniciach

Zhodli sa, že opatrenia na hraniciach by mali byť prísnejšie. Kéry v tejto súvislosti hovorí o povinnom testovaní po návrate zo zahraničia bez ohľadu na to, či daná osoba je alebo nie je proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaná.

Podľa Klusa je vhodné prehodnotiť zavedenie povinnej 14-dňovej karantény po návrate z niektorých krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko