Na hlavný obsah

Európske prvenstvo. Malta odsúhlasila legalizáciu marihuany

V prípade prekročenia povoleného množstva však hrozí pokuta.

Európske prvenstvo. Malta odsúhlasila legalizáciu marihuany
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maltský parlament v utorok (14. 12.) odhlasoval legalizáciu pestovania a užívania marihuany pre vlastnú potrebu a rekreačné účely. Ak zákon podpíše prezident George Vella, na Malte bude možné pestovať až štyri rastliny marihuany a držať až 7 gramov sušiny bez postihu, uviedla agentúra Reuters.

V takom prípade by malta bola prvou európskou krajinou, ktorá by toto povolila. Zakázané ale ostáva fajčiť marihuanu na verejnosti či pred deťmi.

Minister Owen Bonnici pri utorkovej rozprave v parlamente uviedol, že Malta novou legislatívou presadzuje politiku, ktorá sa snaží znížiť dopad závislostí na spoločnosť. Odmietol obavy z rastu konzumácie drog.

„Vláda nevyzýva dospelých na konzumáciu marihuany,“ uviedol predtým Bonnicu. Podľa premiéra Roberta Abelu nový zákon umožní, aby si ľudia nemuseli marihuanu kupovať na čiernom trhu.

Za nový zákon hlasovalo 36 zákonodarcov, proti bolo 27. Zákon musí ešte podpísať prezident Vella. Zvyčajne ide o formalitu a prezident návrhy zákonov schválené parlamentom podpíše v priebehu niekoľkých dní. Podľa denníka Times of Malta ale odporcovia novej normy prezidenta vyzvali, aby ju nepodpisoval.

Nie pred deťmi

Ak zákon prezident predsa len podpíše, bude Malta prvou európskou krajinou, ktorá do svojej legislatívy včlení legalizáciu držania a pestovania marihuany. Napríklad Holandsko predaj menšieho množstva marihuany len toleruje, hoci je z pohľadu zákona nelegálny. Ako prvá krajina na svete legalizovala pestovanie, predaj i užívanie marihuany v roku 2013 Uruguaj.

Malta na rozdiel od iných krajín Európy, ktoré užívanie a držanie malého množstva marihuany netrestajú, v novom zákone špecifikuje povolené množstvo aj pokuty za jeho prekročenie. Od určitej výšky potom hrozí aj trestné stíhanie. Pri fajčení marihuany pred deťmi potom hrozí pokuta až 500 eur.

Ďalšie európske krajiny, napríklad Česko či Portugalsko, trestajú pestovanie ale nie držanie menšieho množstva na osobné účely. V Česku ide o menšie množstvo, ktoré v roku 2009 vláda kvantifikovala do 15 gramov sušiny marihuany. Tento rok ale presné určenie množstva zrušil ústavný súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet