Na hlavný obsah

Reformy prešli aj bez hlasov Sme rodina

O vládnutí bez hnutia Borisa Kollára sa zatiaľ nehovorí.

Reforma národných parkov, rovnako ako reforma nemocníc, prešla aj bez hnutia Sme rodina. Ak by sa zvyšok koalície dohodol s nezaradenými poslancami, dokáže vládnuť aj v trojici. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) nateraz o podobnom scenári hovoriť nechce.

Kľúčové hlasovania o budúcnosti nemocníc aj národných parkov boli zároveň aj skúškou životaschopnosti koalície bez hnutia Borisa Kollára.

„Ja si myslím, že Boris Kollár po týchto hlasovaniach bude vedieť, že vieme sa zariadiť aj bez neho,“ povedal poslanec Miroslav Žiak (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme akoby dve koalície, jedna taká úzka, na reformy, a potom tá širšia, kde je aj Boris Kollár, na dennodenný chod parlamentu,“ uviedol Andrej Stančík (OĽANO).

Špekulácie živia aktuálne parlamentné počty. So Sme rodina má koalícia 91 hlasov, bez Sme rodina 74. Na najtesnejšiu väčšinu v takom prípade chýbajú dva hlasy. Teoreticky by ich mohla, podobne ako včera pri reformách, dodať dvojica odídencov od Za ľudí – nezaradení Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

Najkritickejšie spomedzi lídrov koalície sa v stredu proti Kollárovi vyjadril v Rádiu Expres minister Richard Sulík (SaS). Ani on však, podobne ako predseda vlády, zatiaľ nechce o prípadnom zoštíhlení koalície hovoriť.

„Keď má byť proti kľúčovým reformám, tak je tam zbytočný a ja, po druhé, by som v takej koalícii nebol,“ povedal Sulík.

Či by to nebolo ľahšie bez neho? Ale prosím vás, toto na mňa neskúšajte,“ povedal Heger.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti napísal, že vládnutie bez Sme rodina by bolo najkratšou cestou k predčasným voľbám. „Viem, že ľudia ťahajúci nitky z úzadia už slintajú blahom pri predstave novej vládnej zostavy mafošov z Hlasu, progresívcov z PS a SaS, ale ešte budú musieť chvíľku počkať. Slintali, keď štvali proti Sputniku, bez ohľadu na životy ľudí a mysleli si, že pádom vlády sa dostanú k hrantu. Slintali pri každom podknutí sa koalície a slintajú aj teraz,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko