Na hlavný obsah

Očkovanie detí od 5 rokov bez ohľadu na diagnózu by mali spustiť čoskoro

Slovensko čaká na dodávku detskej vakcíny proti covidu.

Očkovanie detí od 5 rokov bez ohľadu na diagnózu by mali spustiť čoskoro
Na ilustračnej snímke dievča dostáva vakcínu Pfizer počas očkovania detí proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR

Na Slovensko by už v piatok (17. 12.) mali prísť prvé dávky detskej vakcíny proti covidu. Očkovacou látkou od spoločností Pfizer/BioNTech sa budú môcť zaočkovať aj deti od 5 rokov, ktoré nemajú žiadne ochorenie. Systém na ich prihlasovanie ešte nespustili.

Slovensko očakáva podľa rezortu zdravotníctva dodávku približne 150 000 detských vakcín. „Pokiaľ ich budeme mať na sklade, urobíme všetko preto, aby sme k tomuto dátumu pripravili aj očkovanie vrátane celého logistického objednávacieho systému,“ uviedol šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aktuálne je možné očkovanie detí od 5 do 11 rokov s presne určenými diagnózami. Doteraz sa ich zaočkovalo viac ako 300. Vakcínu dostávajú iba v troch špecializovaných centrách. Ostatné deti nad 5 rokov, ktoré rodičia prihlásia na dobrovoľné očkovanie, dostanú dávku aj na iných miestach.

„Doteraz sme akoby nemali detskú formu vakcíny. Muselo sa to robiť z balenia pre dospelých, akoby odoberať menšie množstvo. Vakcína je tá istá, ale je tam nižšia dávka,“ vysvetlil Peter Čižnár, klinický imunológ a alergiológ z Národného ústavu detských chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko