Na hlavný obsah

Vláda schválila pomoc prevádzkam do 49 zamestnancov

Príspevok bude vo výške 80 percent z celkovej ceny práce.

Vláda schválila pomoc prevádzkam do 49 zamestnancov
Ilustračné foto - čašníci a kuchári v reštaurácii Foto: RTVS

Vláda SR v stredu (22. 12.) schválila pomoc pre podnikateľov a živnostníkov, ktorí vo svojich prevádzkach zamestnávajú najviac 49 ľudí. Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) toto opatrenie zahŕňa 99 percent gastro prevádzok.

Rezort práce sa opatrením snaží udržať zamestnanosť a stabilizovať podnikateľské prostredie počas prebiehajúcej vlny pandémie koronavírusu. Nárok na pomoc budú mať všetci zamestnávatelia, ktorí majú pod sebou najviac 49 zamestnancov a evidujú pokles tržieb o viac ako 40 percent. Na pomoc týmto podnikateľom pôjde o 24 miliónov eur viac než sa na vláde dohodlo v novembri.

„Potrebné navýšenie o 24 120 165,73 eur zohľadňuje očakávané dodatočné výdavky potrebné na vyplácanie pomoci cez opatrenie 3B za december 2021 podľa navrhovanej schémy ako aj očakávaný presun určitej časti prijímateľov z opatrenia 3A na opatrenie 3B,“ píše rezort práce.

„Výška príspevku je určená ako 80 percent celkovej ceny práce zamestnanca v príslušnom mesiaci,“ uvádza sa v predkladacej správe z dielne ministerstva práce. Výška príspevku sa bude líšiť podľa toho, o koľko percent z tržieb prevádzka prišla. V rozmedzí 40 percent až 59,99 percent je to nárok na podporu vo výške od 450 eur na zamestnanca, od 60 percent do 79,99 percent to bude suma vo výške viac ako 630 eur, nad 80 percent je to 810 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko