Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva spustil registráciu na očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov

Budú dostávať vakcínu od Pfizeru.

Rezort zdravotníctva spustil registráciu na očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov
Chlapec dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNtech pre deti vo veku 5 - 11 rokov. Foto: TASR

Očkovanie proti koronavírusu je od stredy (22. 12.) široko dostupné aj pre deti od 5 do 11 rokov, ministerstvo zdravotníctva spustilo registráciu naň prostredníctvom bežného registračného formulára na prvú dávku na korona.gov.sk. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Deti sa budú očkovať výlučne vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech, pri očkovaní musí byť prítomný zákonný zástupca alebo osoba, ktorá predloží overené splnomocnenie. Prvé termíny systém pridelí na začiatok roka 2022.

„Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len pre vysoko rizikové deti, na základe odporučenia lekára, pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Takouto formou bolo zaočkovaných niekoľko stoviek detí,“ uviedol rezort. Dodáva, že na základne schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA) je vakcína of Pfizeru už dostupná na očkovanie detí v tomto veku aj bez odporúčania lekára.

Deťom sa bude aplikovať typ vakcíny, ktorý je špeciálne schválený pre túto vekovú kategóriu a obsahuje len tretinovú dávku štandardného množstva určeného pre dospelých. Očkovanie bude prebiehať najprv vo vybraných očkovacích centrách v každom kraji, neskôr sa plánuje rozšíriť očkovanie o ambulancie všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Kde sa bude očkovať?

Očkovanie sa spustí vo viac ako dvadsiatich centrách po celom Slovensku. V Košickom kraji ide o veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach a Detskú fakultnú nemocnciu v Košiciach, v Prešovskom kraji o veľkokapacitné centrá v Prešove, Poprade a Humennom.

Očkovacie centrá, v ktorých sa budú očkovať deti od 5 do 11 rokov.Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

V Bratislave budú deti od 5 do 11 rokov očkovať vo veľkokapacitnom centre na Národnom futbalovom štadióne a Centre pre zobrazovaciu diagnostiku BIONT. V Trnavskom kraji sa bude očkovať vo veľkokapacitných centrách v Trnave, Dunajskej Strede a Skalici.

Žilinský kraj ponúkne na očkovanie detí Univerzitnú nemocnicu v Martine, Dolnooravskú nemocnicu v Dolnom Kubíne a Hornooravskú nemocnicu v Trstenej.

V Trenčianskom kraji ide o Fakultnú nemocnicu v Trenčíne, Nemocnicu s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnicu s poliklinikou v Myjave a Nemocnicu na okraji mesta v Partizánskom.

V Nitrianskom kraji deti zaočkujú vo veľkokapacitnom centre v Nitre a Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. V Banskobystrickom kraji možno deti očkovať vo veľkokapacitných centrách vo Zvolene a Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko