Na hlavný obsah

Spevácka hviezda i aktivista za práva detí. Ricky Martin má 50 rokov

Patrí medzi najobľúbenejších latino interpretov.

Spevácka hviezda i aktivista za práva detí. Ricky Martin má 50 rokov
Na snímke portorický spevák a vyslanec dobrej vôle Detského fondu UNICEF Ricky Martin počas návštevy utečeneckého tábora v Libanone v roku 2016. Foto: TASR/AP

Autor hitov ako Livin‘ la Vida Loca, Maria či She Bangs, Ricky Martin, v piatok (24. 12.) oslavuje 50 rokov. Narodil sa 24. decembra 1971 v meste San Juan na Portoriku ako Enrique José Martín Morales.

S hudbou začínal už v detstve, ako desaťročný spieval v zboroch a vystupoval v rôznych hrách a predstaveniach na základnej škole. Ešte predtým sa objavil ako herec v niekoľkých reklamách pre miestnu televíziu. Azda zlomovým okamihom v jeho živote bol vznik chlapčenskej kapely Menudo, keď mal 12 rokov, píše životopisný server britannica.com.

Kapela nespievala len v rodnej španielčine, jej repertoár obsahoval aj anglické či talianske pesničky a skupina začala byť populárna nielen v Portoriku, ale aj po celom svete. Kapelu Martin opustil v roku 1989 ako 17-ročný a doštudoval na strednej škole.

Už prvý album priniesol úspech

Na sólovú dráhu sa však vydal už v roku 1988, keď vydal prvý album, ktorý niesol spevákovo meno. Druhý album s názvom Me Amaras vyšiel už v ďalšom roku, obidva zaznamenali veľkú úspech najmä v Latinskej Amerike. Kariéra portorického speváka naberala na obrátkach.

Jeho celosvetový hit z tretieho albumu – La Copa de la Vida – ktorý zaspieval futbalovom svetovom šampionáte vo Francúzsku v roku 1998, si v jeden moment vypočuli dve miliardy divákov. Nečudo, že v tom čase už žiariaca hviezda popu získala o rok na to Grammy.

Jeho zrejme najväčší hit – Livin‘ la Vida Loca – vyšiel v roku 1999 a šlo vôbec o prvý singel, ktorý naspieval v angličtine. Pieseň sa objavila v niekoľkých filmoch, napríklad v animovanej rozprávke o zlobrovi Shrekovi.

Okrem hudby sa však Ricky Martin venoval aj herectvu. Do povedomia publika sa ako herec dostal účinkovaním v úlohe speváka v španielskojazyčnej telenovele Alcanzar una Estrella či v americkom sitkome Getting By po tom, čo sa presťahoval do Los Angeles, uvádza portál biography.com. Zahral si aj na Broadway vo svetoznámom muzikáli Bedári od Victora Huga.

Hviezdny spevák ako aktivista za práva detí

Spevák sa stal v roku 2008 otcom dvojičiek prostredníctvom náhradnej matky. Hoci sa dlho špekulovalo o jeho sexuálnej orientácii, k homosexualite sa verejne priznal až v roku 2010. Na svojom webe napísal: „Som hrdý na to, že môžem povedať, že som šťastný homosexuálny muž. Som veľmi požehnaný, že som tým, kým som.“

Okrem dvojičiek má ďalšie dve deti – dcéru Luciu a syna Renna. Vychováva ich so svojim manželom, s ktorým sa zosobášili v roku 2017.

V roku 2000 založil Nadáciu Rickyho Martina, ktorá pomáha chrániť práva detí. Skupina vedie projekt Ľudia pre deti, ktorý bojuje proti zneužívaniu detí. V roku 2006 Martin pred výborom pre medzinárodné vzťahy Snemovne reprezentantov USA vystúpil na podporu úsilia Organizácie Spojených národov (OSN) o zlepšenie detských práv na celom svete, uvádza portál biography.com.

Spevák okrem toho prostredníctvom nadácie podporuje aj ďalšie ľudskoprávne a charitatívne organizácie. Za svoju filantropickú činnosť získal množstvo ocenení vrátane Medzinárodnej humanitárnej ceny za rok 2005, ktorú mu udelilo Medzinárodné centrum pre nezvestné a zneužívané deti, dodal server. Martin takisto dlhodobo spolupracuje s Detským fondom OSN UNICEF.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet