Na hlavný obsah

Čína hlási najviac pozitívnych prípadov za posledných 21 mesiacov

Takmer všetky sú z jedného ohniska.

Čína hlási najviac pozitívnych prípadov za posledných 21 mesiacov
Zdravotníčka vykonáva test na covid. Foto: TASR/AP

Čínske zdravotnícke úrady v nedeľu (26. 12.) informovali o 158 nových prípadoch miestneho prenosu koronavírusu, čo je najviac za posledných 21 mesiacov, upozornila agentúra Reuters.

Drvivú väčšinu infekcií (155) pritom odhalili v meste Si-an, ktoré leží na severozápade Číny a od štvrtka (23. 12.) je pre miestne šírenie nákazy v lockdowne.

V 13-miliónovej metropole sa za predchádzajúci deň preukázalo 155 symptomatických prípadov, čo je o 80 viac ako o deň skôr. Spolu v meste, kde úrady vykonávajú hromadné testovanie, od 9. decembra zaznamenali 485 prípadov miestneho prenosu.

Nulová tolerancia

Obyvatelia Si-anu sú štvrtým dňom v tvrdom lockdowne. Dopravu z mesta a do mesta až na výnimky zrušili a ľudia nesmú odísť bez súhlasu zamestnávateľa alebo miestnych úradov. Každé dva dni môže jedna osoba z domácnosti vyjsť von nakúpiť základné životné potreby.

Lockdown v Si-ane patrí k najprísnejším od roku 2020, keď Čína uzavrela jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, a bude platiť do odvolania.

Pevninská Čína okrem toho potvrdila 48 nových dovezených prípadov. Nové úmrtia v súvislosti s covidom Peking neohlásil. Bilancia zosnulých po nákaze tak zostáva na zhruba 4 600.

Čína sa od minulého roka snaží potlačiť pandémiu politikou „nulovej tolerancie“, čo znamená, že sa pokúša utiecť hneď v zárodku miestneho šírenia vírusu cestou mnohokrát drastických opatrení.

Hoci je najľudnatejšou krajinou sveta, od začiatku pandémie podľa oficiálnych štatistík registruje mnohonásobne menej preukázaných infekcií, ako napríklad európske krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet