Na hlavný obsah

Na Slovensku potvrdili ďalšie štyri prípady variantu omikron

Celkovo ich je 11.

Na Slovensku potvrdili ďalšie štyri prípady variantu omikron
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku potvrdili ďalšie štyri prípady variantu omikron. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 11 prípadov tohto variantu. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Osoby boli zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Všetky mali ľahký priebeh ochorenia.

Prvá osoba je bez cestovateľskej anamnézy. Druhá osoba je s potvrdenou cestovateľskou anamnézou a tiež je úzkym kontaktom s pozitívnymi osobami. Tretia osoba je s potvrdenou cestovateľskou anamnézou z rizikovej krajiny. Štvrtá osoba bola v kontakte s osobami, u ktorých sa už potvrdil variant omikron.

„Vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v tunajšej populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek,“ dodali hygienici.

Z priebežných decembrových výsledkov sekvenovania vyplýva, že na Slovensku stále dominuje delta variant. Sekvenovaním bol potvrdený v 98,6 % laboratórne vyšetrovaných pozitívnych vzoriek. Variant omikron bol priebežne potvrdený v 0,5 % laboratórne vyšetrovaných pozitívnych vzoriek, ostatné varianty boli v zastúpení 0,9 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko