Práca v cestovnom ruchu vyvoláva v súčasnosti obavy. Segment patrí k najmenej stabilným a najviac zasiahnutým obmedzeniami. Vidieť to aj na odlive ľudí. V strediskách, kde pre hostí otvorili prevádzky, chýba mnohým personál.
Čísla Asociácie hotelov a reštaurácií hovoria o tom, že pred letom odišlo zo sektora viac ako 36 000 zamestnancov v porovnaní s obdobím pred pandémiou.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
V lete zachraňovali situáciu brigádnici, časť ľudí sa do segmentu vrátila. A pozitívny trend by vraj mohol pokračovať.
Sú však aj zariadenia, ktoré dôveru zamestnancov nestratili napriek obmedzeniam, neistote a zníženiu výplat. A fungujú bez toho, aby museli riešiť nedostatok personálu.
V tatranských hoteloch aktuálne najviac chýbajú čašníci, recepčné či
technickí zamestnanci. Pracovné ponuky pre ľudí do gastroprevádzok a hotelierstva pribúdajú na portáloch každý deň.