Na hlavný obsah

Vo Švédsku i Holandsku hlásia rekordné počty nových prípadov koronavírusu

Súvisí to zjavne so šírením variantu omikron.

Vo Švédsku i Holandsku hlásia rekordné počty nových prípadov koronavírusu
Ľudia stoja v rade na očkovanie proti covidu vo švédskom Štokholme. Foto: ČTK/AP

Švédsko zaznamenalo v utorok (4. 1.) 17 320 nových prípadov koronavírusu, čo je nový denný rekord. Ten hlási tiež Holandsko s viac ako 24 000 prípadov za posledných 24 hodín, informovali miestne úrady.

V oboch krajinách prudké nárasty počtov infikovaných zjavne súvisia okrem iného s rýchlym šírením vysoko nákazlivého variantu omikron.

V desaťmiliónovom Švédsku počet nových prípadov stúpa od novembra a v decembri vláda dokonca sprísnila podmienky pre verejné zhromaždenia a vyzvala na prácu z domova všade tam, kde je to možné.

„Za posledné týždne sme videli posun a teraz variant omikron dominuje, pokiaľ ide o nové infekcie vo Švédsku,“ povedala Britta Björstockholmová zo švédskeho úradu verejného zdravotníctva.

Strmý nárast počtu infikovaných zodpovedá najhoršiemu scenáru, ktorý úrad zverejnil pred Vianocami. Björstockholmová uviedla, že vrchol štatistiky nových prípadov sa očakáva niekedy okolo polovice januára.

Vo Švédsku sú denné počty nových prípadov spätne často revidované a dopĺňané o oneskorené údaje. Predchádzajúci rekord 11 507 nových prípadov pochádza z 30. decembra a švédske úrady o ňom informovali až v utorok (4. 1.).

Medzi infikovanými sú aktuálne aj švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf a kráľovná Silvia.

Nárast aj v Holandsku

Holandsko, ktoré má približne 17,4 milióna obyvateľov, v stredu hlási viac ako 24 000 nových prípadov, čo je podľa oficiálnych údajov doteraz najvyšší počet. V Holandsku bola už na konci minulého roka potvrdená dominancia variantu omikron.

V Holandsku pritom od 19. decembra najmenej do 14. januára platia prísne protiepidemické opatrenia. Zatvorené sú obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú tovar základnej potreby, ďalej reštaurácie, kaderníctva, posilňovne, múzeá, divadlá a ďalšie verejné miesta. Stretnúť sa nesmú viac ako dvaja ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet