Mrazivá noc umožnila vinárom z Topoľčianok pozbierať ľadové víno. Vo viniciach si naň ponechali 10 ton hrozna. Od skorého sobotného (8. 1.) rána zbieralo zmrznuté bobule viac ako 30 zamestnancov miestneho vinárstva.
Vinári z Topoľčianok si v sobotu ráno privstali. Teplota pod nulou im dovolila od pol piatej ráno zbierať hroznové bobule na ľadovú frankovku. Väčšina z nich hovorila o neopakovateľnej atmosfére takejto oberačky.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
„Musí byť to hrozno v zamrznutom stave a tým sa dosiahne to, že sa skoncentruje cukor v tej bobuli a vznikne prírodné sladké víno,“ vysvetlil hlavný agronóm vinárstva v Topoľčiankach Roman Komárňanský.
Je krátko pred východom slnka. Teplota vo vinohrade ukazuje mínus 10 stupňov Celzia. Zamestnancom vinárstva zostávajú obrať posledné rady viniča.
„To ľadové je vždy záver sezóny, to je tá posledná oberačka, čo teraz vlastne uzatvárame ročník 2021. Teraz to vyšlo na tú trojkráľovú zimu,“ uviedol výrobný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Miloš Ševčík.
Z obratého hrozna vylisovali približne 2 500 litrov šťavy.