Na hlavný obsah

V USA zaznamenali celosvetový denný rekord v počte pozitívnych prípadov covidu

Odhalili takmer 1,5 milióna infikovaných.

V USA zaznamenali celosvetový denný rekord v počte pozitívnych prípadov covidu
Americký zdravotník sa pripravuje na výkon testu na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Spojené štáty zaznamenali v pondelok (10. 1.) rekordný prírastok 1,48 miliónov nových prípadov koronavírusu. Vyplýva to zo štatistík vedených Univerzitou Johnsa Hopkinsa (JHU). Agentúra Reuters uvádza nárast o 1,35 milióna infikovaných.

V oboch prípadoch ide o doteraz najvyšší denný prírastok na svete. Podľa JHU v krajine sedemdňový priemer denného počtu infekcií presiahol hranicu 750 000 a je tak na trikrát vyššej úrovni ako na vrchole doteraz najhoršej vlny v januári 2021.

Rekordný počet hospitalizovaných

V USA je aktuálne podľa ministerstva zdravotníctva tiež doteraz najväčší počet ľudí nakazených koronavírusom v nemocniciach.

Predchádzajúce maximum predstavovalo podľa Reuters 1,03 miliónov nových prípadov, JHU uvádza 1,17 miliónov, údaje boli z pondelka (3. 1.). V pondelky sú väčšinou vyššie čísla aj preto, že mnohé americké štáty nehlásia nové počty počas víkendu.

Podľa JHU sa v každom z posledných siedmich dní preukázal koronavírus v priemere u 754 244 obyvateľov USA. Na vrchole doteraz najhoršej vlny mala krajina sedemdňový priemer necelých 252 000 prípadov na deň. Počty prípadov vtedy začali však pomerne prudko klesať. Podľa amerických médií sa zatiaľ nezdá, že by vlna spôsobená variantom omikron bola miernejšia.

Americké ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v nemocniciach je 142 388 ľudí s covidom, čím bol tesne prekonaný doterajší vrchol počtu hospitalizácií zo 14. januára minulého roka. Sedemdňový priemer počtu ľudí v nemocniciach je vyše 132 000, o 83 percent viac ako pred dvoma týždňami, píše denník The New York Times (NYT).

NYT však zároveň upozorňuje, že do počtu hospitalizácií s koronavírusom sú započítavaní aj pacienti, ktorí prišli do nemocnice pre iné zdravotné problémy, ale pri príjme sa u nich preukázala infekcia. V súčasnosti nie sú súhrnné dáta o tom, koľko takýchto ľudí je.

Tlak na nemocnice sa ešte zvýši

Veľké počty infikovaných majú vplyv aj na zdravotnícky personál. So zásadným nedostatkom pracovníkov podľa ministerstva zdravotníctva bojuje asi štvrtina nemocníc v USA.

Odborníci podľa denníka The Washington Post varujú, že tlak na nemocnice sa ešte zvýši. Podľa ich modelov by počty hospitalizovaných mohli dosiahnuť až 275 000 či dokonca 300 000 ľudí, a to už na prelome februára.

Niektorí experti však dúfajú, že by vlna omikronu mohla rýchlo vyvrcholiť a počty infekcií potom klesať podobnou rýchlosťou, akou rástli. Napríklad v meste New York v posledných dňoch už klesá sedemdňová incidencia, čo by mohlo byť znamením, že vlna čoskoro ustúpi.

Rozmach omikronu zasiahol v podstate všetky štáty USA, medzi najviac postihnuté patrí severovýchod krajiny, najmä štáty New York, New Jersey a Rhode Island. Najmenej 40 z 50 amerických štátov registruje doteraz najvyššie počty infikovaných od začiatku pandémie alebo sa k rekordom blíži.

Priemerný počet zosnulých sa v USA, ktoré majú zhruba 330 miliónov obyvateľov, aktuálne pohybuje okolo 1 700 za deň, na prelome roka pritom počet predstavoval 1 250.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet