Na hlavný obsah

Nová štúdia z Kalifornie poukazuje na ľahší priebeh covidu po nákaze omikronom

V nemocniciach končí menej pacientov.

Nová štúdia z Kalifornie poukazuje na ľahší priebeh covidu po nákaze omikronom
Na snímke vedci vyhodnocujú PCR testy na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Štúdia z Kalifornie, ktorú zverejnili v utorok (11. 1.), rovnako ako predchádzajúce podobné výskumy z Juhoafrickej republiky, Dánska a Británie naznačuje, že ľudia infikovaní koronavírusovým variantom omikron majú miernejší priebeh ochorenia ako po nákaze deltou.

Vo výrazne menšej miere končia v nemocniciach, rýchlejšie sa zotavujú a hrozí im menšie riziko úmrtia. Výskumníci dospeli k záverom na základe skúmania lekárskych záznamov 52 000 pacientov infikovaných omikronom.

Variant sa však veľmi rýchlo šíri a denné počty nakazených v USA niekoľkonásobne presahujú doterajšie rekordy, tlak na nemocnice preto stále rastie.

Dátumy pochádzajú od poskytovateľa lekárskej starostlivosti Kaiser Permanente, pod ktorý patrí asi 4,7 miliónov ľudí. Vedci skúmali záznamy takmer 70 000 ľudí, ktorí sa infikovali koronavírusom medzi koncom novembra 2021 a začiatkom januára 2022. Trom štvrtinám identifikovali variant omikron.

Dĺžka hospitalizácie sa skracuje

Vedci potom zisťovali, či pacienti po preukázaní infekcie skončili v nemocnici. Zo vzorky pritom vylúčili osoby, u ktorých sa koronavírus preukázal pri príjme, hoci pôvodne vyhľadali lekársku pomoc pre iné zdravotné problémy.

Podľa štúdie je po nákaze omikronom oproti delte o polovicu nižšie riziko, že sa človek dostane do nemocnice. Ľudia, ktorí do nemocnice po infekcii omikronom prišli, tam navyše strávili v priemere o tri dni menej ako po nákaze deltou. Dĺžka hospitalizácie sa tým skrátila o 70 percent.

V sledovanej vzorke zomrelo 14 ľudí infikovaných deltou, po infekcii omikronom zomrel len jeden, čo značí o 91 percent nižšie riziko úmrtia. Z hospitalizovaných pacientov infikovaných omikronom ani jeden v sledovanej vzorke neskončil na umelej pľúcnej ventilácii.

Väčšia imunitná ochrana

Údaje o ľahšom priebehu omikronu sa hromadia. Jedným z dôvodov by mohlo byť to, že ľudia infikovaní novým variantom majú väčšiu imunitnú ochranu ako tí, ktorí sa nakazili v skorších fázach pandémie.

K tomu napomáhajú aj vakcíny. Podľa kalifornských vedcov mali zaočkovaní ľudia o 64 až 73 percent menšie riziko hospitalizácie ako osoby bez dodatočnej ochrany. Aj medzi nezaočkovanými však nákaza omikronom viedla k potrebe hospitalizácie v menšom počte prípadov ako pri delte.

Podľa šéfa výskumu a epidemiológa z Kalifornskej univerzity v Berkeley Josepha Lewnarda sú nové dáta znamením toho, že nákaza omikronom je vo svojej podstate menej vážna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet