Na hlavný obsah

Severná Kórea bohatne na krádežiach kryptomien

Odborníci vyzývajú, aby boli ich držitelia obozretní.

Severná Kórea bohatne na krádežiach kryptomien
Na ilustračnej snímke logo bitcoinu na automate. Foto: TASR/AP

Severokórejskí hekeri ukradli len za celý minulý rok kryptomeny v hodnote 400 miliónov dolárov (takmer 345 miliónov eur). Podľa analytickej spoločnosti sa heknutia spojené s KĽDR takmer zdvojnásobili. Severokórejský režim má ukradnuté peniaze využívať aj na financovanie jadrových a raketových programov. Odborníci vyzývajú ľudí, ktorí obchodujú s kryptomenami, aby boli opatrní.

Jeden z najúspešnejších rokov v histórií kradnutia kryptomien. Takto označila rok 2021 analytická firma, podľa ktorej Severnej Kórea ukradla digitálne aktíva v hodnote 400 miliónov dolárov. Téme sa venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Skupina expertov Organizácie Spojených národov (OSN) obvinila KĽDR z využívania ukradnutých prostriedkov na podporu jadrových a raketových programov.

KĽDR sa kyberneticky posúva

Podľa expertky Lucie Husenicovej zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdii Severná Kórea výrazným spôsobom zlepšila svoje kybernetické aktivity.

„Je to v podstate spôsob, ktorým Severná Kórea získava finančné prostriedky nielen na financovanie jadrového a raketového programu, ale čiastočne aj na udržanie režimu a financovanie rodiny a výdavkov vládnucej elity,“ uviedla Husenicová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Režim severokórejského vodcu Kim Čong-una popiera akékoľvek obvinenia z hekerstva. Podľa analytickej spoločnosti sa hekeri zamerali na investičné firmy a centralizované burzy a ukradli približne 20 percent bitcoinu a až 58 percent druhej najznámejšej kryptomeny – etherea.

Nedržte digitálne aktíva v mobilných peňaženkách, radí expert

Dušan Matuška, odborník na kryptomeny, varuje ľudí, aby svoje digitálne aktíva nedržali na burzách či v mobilných peňaženkách. „Je to ukážka toho, že centrálne burzy sa heknúť dajú a musíme ako užívatelia robiť o to väčšiu bezpečnosť voči svojim kryptomenám,“ povedal.

Riešením sú podľa analytikov takzvané hardvérové peňaženky, ktoré sú najbezpečnejším spôsobom uchovávania kryptomien. Kľúče od peňaženky sú totiž uložené v malom zariadení, ktoré majú ľudia fyzicky pri sebe a nie na internete. Matuška si myslí, že krádežiam kryptomien sa zabrániť nedá, pretože sa stávajú čoraz lákavejším artiklom.

„Kryptomeny budú naberať na obrátkach, bude ich mať čím ďalej tým viac ľudí. Ak nebudú dbať na svoju bezpečnosť, tak krádeží môže byť viac,“ priblížil.

Odborník hovorí, že dôležitá je edukácia a aj individuálna zodpovednosť za vlastný majetok

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál