Na hlavný obsah

Rakúsko plánuje vynucovať povinné očkovanie proti covidu od polovice marca

Povinnosť vakcinácie krajina zavedie už vo februári.

Rakúsko plánuje vynucovať povinné očkovanie proti covidu od polovice marca
Na ilustračnej snímke rakúska vlajka vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúsko od februára ako prvá európska krajina zavedie povinnosť očkovania proti koronavírusu pre občanov starších ako 18 rokov, vynucovať ju začne po prechodnej fáze v polovici marca. Za nedodržanie povinnosti bude hroziť pokuta až 3 600 eur.

Na tlačovej konferencii to v nedeľu (16. 1.) povedal rakúsky kancelár Karl Nehammer, keď predstavoval hotový návrh zákona, ktorý v krajine budí značné kontroverzie. Rakúsko vakcinačnú povinnosť oznámilo už v novembri.

„Viem, že je veľa ľudí, ktorí majú strach z očkovania,“ poznamenal Nehammer a pripustil, že ani jeho slová ako človeka, ktorý COVID-19 nedávno prekonal, ich nemusia upokojiť. Vláda podľa neho berie obavy týchto obyvateľov vážne a nabáda ich na dialóg. Ak majú nedôveru k politikom, čo sa podľa neho nikomu nedá vyčítať, môžu sa o problematike porozprávať so svojím lekárom, dodal.

„Je to veľká výzva, pred ktorou stojíme,“ uviedol 49-ročný politik. Vláda podľa neho urobí v boji proti pandémii všetko, čo je v jej silách.

Ozývajú sa aj kritici povinného očkovania

Kritici chystaného opatrenia tvrdia, že ľudia majú mať právo sa slobodne rozhodnúť, či očkovanie chcú. Upozorňujú tiež na podľa nich nedostatočnú účinnosť očkovania, ale aj fakt, že aktuálne prevažujúci variant omikron je miernejší ako jeho predchodca.

Vymáhanie začne v polovici marca

Dodržiavanie zákona, ku ktorého návrhu vláda dostala rekordný počet 108 000 stanovísk a pripomienok od súkromných osôb a inštitúcií, začnú úrady vymáhať v polovici marca. Najprv budú kontroly náhodné, od apríla má fungovať národný register zaočkovaných.

Nezaočkovaným bude hroziť pokuta 600 až 3 600 eur. Každopádne by podľa rakúskych médií pre nedodržanie vakcinačnej povinnosti nemal nikto skončiť vo väzení, a to ani tí, ktorí nezaplatia vymeranú pokutu.

Rakúsko je, rovnako ako ďalšie európske krajiny, v týchto týždňoch silne zasiahnuté variantom omikron. V nedeľu úrady informovali o 15 419 novoinfikovaných za uplynulý deň. Je to najviac za nedeľu od začiatku pandémie.

O vakcinačnej povinnosti sa hovorí aj v Nemecku. Vo Vatikáne, čo je najmenší štát v Európe i na svete, platí táto povinnosť pre všetkých zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet