Na hlavný obsah

Jeho diela zdobia parlament, kedysi ich mal každý v peňaženke. Slovensku 25 rokov chýba Albín Brunovský

Uznávaný ilustrátor je autorom známok či bankoviek.

Jeho diela zdobia parlament, kedysi ich mal každý v peňaženke. Slovensku 25 rokov chýba Albín Brunovský
Na archívnej snímke slovenský maliar, grafik a ilustrátor Albín Brunovský. Foto: TASR

Slovenská umelecká scéna pred 25 rokmi prišla o jedného z najvýznamnejších maliarov, grafikov a ilustrátorov. Albín Brunovský zomrel 20. januára 1997 v Bratislave.

Narodil sa deň po Vianociach, 25. decembra 1935, v dedine Zohor na Záhorí, neďaleko Malaciek. Grafiku vyštudoval na Strednej umeleckopriemyselnej školy (SUPŠ) v Bratislave a u Vincenta Hložníka na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU), rovnako v Bratislave. Na rovnakej vysokej škole pôsobil aj ako pedagóg.

Brunovský sa vyžíval najmä v knižných ilustráciách, ale venoval sa aj maľbe na drevo, drevorezbe, linorytu a rád experimentoval s množstvom umeleckých techník. Jeho maľby na drevo zdobia aj chodby Národnej rady (SR).

Brunovského maľby v parlamente.
Na snímke Brunovského maľby na drevo na chodbe budovy parlamentu, ktoré obdivujú detskí návštevníci. Foto: TASR
Foto: TASR

Uznávaný aj v zahraničí

Jeho knižné ilustrácie si všimli aj v zahraničí, získal mnoho medzinárodných ocenení už v 60. rokoch, čo mu prinieslo uznanie aj za hranicami vtedajšieho Československa.

To mu pomohlo pri spoluzakladaní a organizovaní prvého ročníka Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) v roku 1967. Odvtedy sa neustále podieľal na organizácii a príprave ďalších ročníkov BIB.

Odvtedy sa neustále podieľal na organizácii a príprave ďalších ročníkov BIB. Pôsobil ako predseda medzinárodnej poroty, v 80. rokoch 20. storočia viedol medzinárodný Workshop pre mladých ilustrátorov, organizovaný ako spoločný projekt BIB, UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, v preklade Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru) a VŠVU.

Udelili mu Cenu vydavateľstva Mladé letá, viackrát získal uznanie v rámci Bienále ilustrácií Bratislava (BIB), ocenili ho v súťaži Najkrajšia kniha. V roku 1989 získal štátnu cenu za ilustrácie tretej knihy Slovenských rozprávok Pavla Dobšinského a stal sa držiteľom Ceny Tatra banky za umenie.

V zahraničí jeho ilustrácie ocenili na Grand Prix v nemeckom Lipsku (1978), Medzinárodnom knižnom veľtrhu (MKV) pre deti a mládež v talianskej Bologni (1966) a získal cenu mesta Paríž (Francúzsko).

Je autorom najkrajšej bankovky sveta

Vytváral aj grafické návrhy poštových známok, prvé v roku 1962 a sporadicky sa im venoval počas celej svojej tvorby. Okrem filatelistickej tvorby sa v oblasti úžitkovej grafiky venoval i tvorbe Ex Libris, návrhom plagátov, scénografii a návrhom bankoviek.

V roku 1977 zvíťazil v súťaži o novú československú sústavu bankoviek. Jeho bankovky s nominálnou hodnotou tisíc, desať, dvadsať, päťdesiat a sto korún prichádzali do obehu postupne v rokoch 1985 až 1989. 

Bankovka Albína Brunovského.
Na snímke 20-korunová československá bankovka Albína Brunovského.Foto: TASR
Foto: TASR

Za tieto návrhy získal vo Francúzsku v roku 1989 ocenenie Najkrajšia bankovka sveta. Zahraničným ocenením jeho prínosu do svetového grafického dedičstva a pedagogických schopností boli jeho návštevy britských výtvarných akadémií na pozvanie Britskej rady v roku 1986.

O dva roky neskôr prednášal na amerických univerzitách vo Washingtone, San Franciscu, Clevelande, Chicagu, Pittsburghu a ďalších. V americkej Pensylvánii v Bryn Mawr navštívil nestora slovenskej a svetovej grafiky Kolomana Sokola.

Ako napísala spoločnosť vykonávajúca priamy predaj umeleckých diel Gallery Slovakia na svojom webe, Brunovský je jeden z najvýznamnejších maliarov povojnového výtvarného umenia. Jeho diela majú surrealistické tendencie, a používa sa aj pojem Brunovského škola, čo označuje prepájanie fantazijných a reálnych prvkov a ovládanie klasických grafických techník.

Grafik mal aj svojich nasledovateľov, jeho študenti vytvorili aj poslednú sériu slovenských korún, dodáva Gallery Slovakia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko