Na hlavný obsah

Na bratislavskom Námestí SNP vznikne pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Má pripomínať aj význam slobodnej žurnalistiky.

Na bratislavskom Námestí SNP vznikne pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Na archívnej snímke symbolický pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto: TASR

Spontánne spomienkové miesto na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú nahradí na Námestí SNP v Bratislave pamätník. O jeho vzniku v horizonte niekoľkých týždňov informoval v piatok (28. 1.) predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

„Bude pripomínať nielen pamiatku zavraždených mladých ľudí, ale aj význam slobodnej a nezávislej žurnalistiky,“ uviedol poslanec o pripravovanom pietnom mieste.

„Vražda Jána a Martiny, ale aj následné protesty, ostanú navždy vpísané do našej histórie. Napriek tomu, súčasné pietne miesto v podobe roztrúsených sviečok a fotografie položenej na zemi nevyzerá dôstojne,“ zdôvodnil.

Pamätník vznikne v spolupráci s rodičmi Jána a Martiny – Zlaticou Kušnírovou, Janou Kuciakovou a Jozefom Kuciakom, ale tiež vlastníkom budovy, ktorým je rehoľa Milosrdných bratov. O umelecké stvárnenie sa postarala Fakulta architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Návrhy, ktoré vznikli prostredníctvom študentskej iniciatívy, pripomienkovali odborníci a pamiatkari. Pamätník vznikne bez štátnej podpory a bude súčasťou fasády nemocničnej budovy vo vlastníctve rehole Milosrdných bratov.

Umelecké dielo by malo byť podľa predsedu mediálneho výboru nielen pamätníkom slobodnej žurnalistiky, ale aj miestom, kde si ľudia uvedomia, akú cenu môže mať hľadanie pravdy.

„Žijeme dobu, v ktorej sú aj očividné fakty dennodenne spochybňované. Verím, že ak sa na tomto mieste v budúcnosti pristavíme, uvedomíme si, akú cenu môže mať hľadanie pravdy. Ján a Martina za to zaplatili najvyššou hodnotou. Dajme im aspoň symbolický odkaz, že na nich nezabúdame,“ uzavrel Čekovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko