Na hlavný obsah

Začalo sa hlavné pojednávanie vo veci pádu mosta pri Iliašovciach

Obžalovaná je nemecká projektantka.

Začalo sa hlavné pojednávanie v prípade pádu rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši. Pred súdom prvýkrát vypovedala obžalovaná projektantka z Nemecka. Pri tragédii pred deviatimi rokmi zahynuli štyria ľudia. Pozostalí chcú vedieť, kto je za ich smrť zodpovedný. 

V prípade zrútenia rozostavaného diaľničného mosta pri Iliašovciach už dvakrát vytýčili termíny hlavného pojednávania. Súdny proces sa začal až v piatok (28. 1.).

V trestnej veci pádu mosta čelí obžalobe nemecká projektantka. Jej výsluch bol v piatok formou videokonferencie z Nemecka. Nad nešťastím vyjadrila ľútosť, ale svoju vinu popiera. 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Moje výpočty z minulosti sú úplne správne. K zrúteniu mosta nedošlo pre zlý statický výpočet nosnej konštrukcie. Znalec nezohľadnil, že podpery na piliere boli dostatočne vystužené v pozdĺžnom a priečnom smere mosta a aby vydržali proti vybočeniu. Vôbec neprešetril, čo sa stane, keď najprv zlyhá podložie veží v strede poľa. Podľa môjho názoru bolo toto príčinou zrútenia podpornej konštrukcie,“ povedala obžalovaná projektantka z Nemecka Sabine Hartung.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko