Na hlavný obsah

Majstri Európy v hádzanej sú Švédi. Rozhodla posledná sekunda

Španieli zlatý hetrik nedosiahli.

Majstri Európy v hádzanej sú Švédi. Rozhodla posledná sekunda
Švédski hádzanári oslavujú víťazstvo na ME v hádzanej. Foto: ČTK/AP

Hádzanári Švédska sa stali majstrami Európy. Vo finále ME v Budapešti zdolali Španielov 27:26, čím ich zastavili na ceste za zlatým hetrikom. Zlatý gól Švédov strelil v poslednej sekunde z trestného hodu Niclas Ekberg.

Pre Švédov je to piaty európsky titul v histórii. Bronzové medaily získali hráči Dánska, ktorí v stretnutí o 3. miesto zdolali Francúzsko 35:32 po predĺžení.

Ocenenie pre najužitočnejšieho hráča si odniesla stredná spojka Islandu Jim Gottfridsson. Pre Švédov je to 6. medaila z ME v histórii. Okrem piatich zlatých majú aj jednu striebornú. Španieli získali na európskom šampionáte deviaty cenný kov. Ich medailová bilancia je 2-5-2.

Turnaj vyvrcholil v Budapešti, no dejiskom skupinovej fázy boli aj Bratislava a Košice. V Bratislave sa hrali zápasy v základných skupinách D a E a aj jedna z dvoch skupín hlavnej fázy.

Košická Steel aréna hostila iba zápasy základnej F-skupiny, v ktorej štartovali aj domáci reprezentanti. Slovenský tím obsadil konečné 18. miesto. Počas svojej 4. účasti na ME dosiahol premiérové víťazstvo, keď 15. januára zdolal Litvu 31:26.

V roku 2024 sa európsky šampionát uskutoční v Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport