Na hlavný obsah

Severná Kórea potvrdila vykonanie najväčšieho raketového testu od roku 2017

Je to už siedma skúška od začiatku roka.

Severná Kórea potvrdila vykonanie najväčšieho raketového testu od roku 2017
Snímka publikovaná severokórejskou tlačovou agentúrou, na ktorej Zem z vesmíru zachytila údajne kamera nainštalovaná na odpálenej rakete. Foto: Reuters

Severná Kórea potvrdila nedeľný (30. 1.) test balistickej rakety stredného doletu Hwasong-12, o ktorom predtým informovali ministerstvá obrany Japonska a Južnej Kórey.

Išlo o siedmu skúšku od začiatku tohto roka a vzhľadom na použitú raketu aj o najväčšiu, akú severokórejský komunistický režim podnikol od roku 2017, píše agentúra Reuters.

„Skúška bola vykonaná za účelom selektívnej inšpekcie rakety zem-zem stredného a dlhého doletu Hwasong-12 a overenia celkovej presnosti tohto systému,“ napísala KCNA.

O teste najprv v noci na nedeľu informovali Soul a Tokio, podľa juhokórejského ministerstva obrany sa raketa vzniesla do výšky asi 2 000 kilometrov a preletela okolo 800 kilometrov.

Raketu odpálili o 07:52 miestneho času (sobotňajších 23:52 SEČ) z provincie Čagangdo, susediacej s Čínou, a dosiahla až šestnásťnásobnú rýchlosť zvuku.

Analytici aj úrady Japonska a Kórey predpokladali, že pri teste použili balistickú raketu stredného doletu Hwasong-12, čo teraz KCNA potvrdila. Severokórejčania ju medzinárodnému spoločenstvu prvýkrát ukázali pri vojenskej prehliadke 14. apríla 2017 a o mesiac neskôr ju tiež po prvý raz otestovali.

KCNA napísala, že odpálenie strely prebehlo s ohľadom na bezpečnosť okolitých štátov. Na testovacej hlavici bola podľa agentúry pripevnená kamera, ktorá z vesmíru urobila snímky Severnej Kórey a okolia. Je to podľa analytikov prvýkrát od roku 2017, keď podobné fotografie krajina obstarala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet