Na hlavný obsah

Po príchode na Slovensko sa pre neočkovaných skráti karanténa

Ľudia, ktorí prekonali covid, budú v jednej kategórii s očkovanými.

Po príchode na Slovensko sa pre neočkovaných skráti karanténa
Na snímke policajné kontroly na hraniciach. Foto: RTVS

Od piatka 4. februára vojde do platnosti nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ ) SR k režimu na hraniciach. Okrem iného stanovuje aj to, že po príchode na Slovensko budú mať tí, ktorí prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, rovnaké podmienky ako očkovaní. Informovala o tom v pondelok (31. 1.) hovorkyňa hygienikov Daša Račková.

Pre ľudí, ktorí prekonali covid, dosiaľ platili rovnaké podmienky ako pre neočkovaných. „Znamená to, že pre kompletne očkované osoby a aj pre prekonaných nie je povinná domáca karanténa po príchode na Slovensko,“ spresnila Račková.

Pre obe kategórie ale naďalej platí povinnosť registrovať sa do systému eHranica raz za šesť mesiacov.

Pre neočkovaných sa po príchode na Slovensko skracuje karanténa z 10 dní na 5 pri bezpríznakovom priebehu karantény, alebo sa karanténa končí po obdržaní negatívneho výsledku PCR testu, ktorý je možné vykonať hneď po príchode na územie SR. Povinná ostáva registrácia cez eHranicu.

„Upozorňujeme, že v čase prudkého rastu počtu pozitívnych môže byť náročné získať termín na PCR test v primeranom čase,“ zdôraznila hovorkyňa.

Výnimka z karantény pre držiteľov diplomatických a služobných pasov sa explicitne bude týkať držiteľov po vstupe na SR po vykonávaní pracovných úloh v zahraničí vyplývajúcich z ich funkcie a držiteľov, ktorých pasy vydali v zahraničí.

Medzi krajiny, z ktorých pri prílete na územie SR nie je potrebný PCR test, sa zaraďuje aj Spojené kráľovstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko