Na hlavný obsah

Rusko nechce komentovať stav rokovaní s USA a NATO

Peskov označil Spojené štáty za nepredvídateľné.

vlajky Spojených štátov a Ruska
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska.Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS
Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS

Rusko v tejto chvíli nechce verejne komentovať priebeh rokovaní so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou o ruskej požiadavke na poskytnutie bezpečnostných záruk, uviedol v stredu (2. 2.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Zverejnenie údajnej americkej a aliančnej odpovede v tlači nekomentoval. Ďalšie rokovania ruského a amerického prezidenta Vladimira Putina a Joea Bidena sa podľa hovorcu zatiaľ neplánuje.

„Vždy je dobré, keď prezidenti spolu hovoria. Vždy je to dobrý impulz pre bilaterálne vzťahy. Ale hovoria spolu, keď to považujú za účelné,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS. Obaja prezidenti spolu telefonicky hovorili v závere minulého roka.

Putin vtedy varoval Bidena, že ďalšie sankcie by viedli k zrúteniu vzťahov. Biden naopak varoval Moskvu, že prípadná ruská invázia na Ukrajinu by viedla k doteraz nevídaným sankciám a globálnym následkom.

Rusko je pripravené na sankcie

„V Kremli sú samozrejme znepokojení, pretože sankčné správanie USA je absolútne nepredvídateľné. V tomto smere zostávajú USA na medzinárodnej úrovni nepredvídateľné,“ povedal Peskov k informáciám, že USA by mohli najväčším ruským bankám zakázať medzinárodné transakcie v dolároch.

Súčasne ubezpečil, že Rusko má aj pre tento prípad plány, ako minimalizovať dosahy „podobných nepredvídateľných krokov“.

Ruské znepokojenie by podľa hovorcu mohli odstrániť návrhy dohôd o poskytnutí bezpečnostných záruk, ktoré Moskva v polovici decembra predložila USA a jej spojencom v NATO. USA a NATO odovzdali svoje odpovede 26. januára.

Uniknuté dokumenty

Ich údajné kópie v stredu zverejnil španielsky denník El País, ale autenticitu dokumentov zatiaľ žiadna strana nepotvrdila.

Peskov sa v tomto prípade zdržal komentára. „My sme nič nezverejnili a nechcem to komentovať. Obráťte sa na El País alebo na španielske vedenie, ale každopádne nie na nás,“ povedal novinárom Peskov.

Hovorca Kremľa podľa agentúry Reuters tiež zamietol prirovnanie Ruska k líške, ako urobila americká diplomacia, a pripomenul, že Rusko býva tradične zobrazované ako medveď, poznamenala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet