Na hlavný obsah

Erdogan mieri do Kyjeva. Bude Turecko mediátorom medzi Ruskom a Ukrajinou?

Kyjev a Ankara majú blízke vzťahy.

Erdogan mieri do Kyjeva. Bude Turecko mediátorom medzi Ruskom a Ukrajinou?
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP

Mierové rozhovory o budúcnosti východu Ukrajiny by sa mohli po súhlase Ruska presunúť do Istanbulu. Tvrdí to ukrajinské ministerstvo obrany.

Vyhlásenie prichádza v čase, keď do Kyjeva cestuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Očakáva sa, že zopakuje Kyjevu plnú podporu v spore s Ruskom, no zároveň sa pokúsi o mediačnú úlohu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Cena za podporu?

Podľa portálu Deutsche Welle môže byť Ankara priazni Kyjevu naklonená o čosi viac – okrem iného aj vďaka prípadu whistleblowera, ktorého mala údajne uniesť z ukrajinského územia turecká tajná služba týždeň pred stretnutím.

Cena za podporu Ukrajine v spore s Ruskom môže mať podľa portálu Deutsche Welle meno jediného muža – obchodníka so zbraňami Nuriho Bozkira.

Ten má predstavovať priamu hrozbu pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Bozkir, ktorý sa ukrýval na Ukrajine, by totiž mohol popísať, ako Ankara nakupovala zbrane na východe Európy a tajne dodávala militantným skupinám v Sýrii a Líbyi.

Kyjev má podporu Ankary

Turecký novinár Can Dündar na videu z platformy youtube tvrdí, že turecké úrady považujú Bozkira za čiernu skrinku nájomného systému, ktorý sami zaviedli. Snažia sa podľa neho umlčať kritika, lebo sa boja informácií a svedectiev, ktoré by mohol poskytnúť.

Ankara, aj viaceré provládne médiá, naopak označujú Bozkira za teroristu a zločinca, ktorý pred dvadsiatimi rokmi zavraždil známeho intelektuála.

Podľa portálu Deutsche Welle mohol byť Kyjev v čase napätia s Ruskom ochotný urobiť pre spojenca ústupok a obchodníka so zbraňami pomôcť dolapiť. Na druhej strane, podporu Turecka už Kyjev má.

„Dúfam, že Rusko sa neuchýli k ozbrojenému útoku a okupácii Ukrajiny. Takýto krok by nebol racionálnym krokom pre Rusko ani pre náš región,“ uviedol Erdogan pred niekoľkými mesiacmi.

Turecká armáda je jedna z najväčších v NATO

Kyjev a Ankara majú zároveň blízke vzťahy, no turecký prezident sa snaží o mediačnú úlohu, myslí si analytička pražského ústavu medzinárodných otázok Pelin Ayan Musil.

„Zrejme si nebude chcieť vyberať medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože obaja sú dôležitými partnermi Turecka. Ukrajina je dôležitá geopoliticky, pretože má prístup k Čiernemu moru a väčšina plynu, ktorý Turecko nakupuje z Ruska, prechádza cez ukrajinské územie,“ hovorí analytička.

Turecko podľa portálu Middle East Eye vníma navyše Ukrajinu aj ako hrádzu, ktorá zastavuje ruský vplyv a tlak v regióne.

Turecká armáda, ktorá je jedna z najväčších v severoatlantickej aliancii, sa považuje aj za strážcu prielivov s najschopnejším námorníctvom z prímorských oblastí Čierneho mora, ktoré nie sú spriaznené s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál