Na hlavný obsah

V obci na Orave vyhlásili mimoriadnu situáciu. Región trápi snehová nádielka

Problémy vznikajú aj na zúžených cestách.

V obci na Orave vyhlásili mimoriadnu situáciu. Región trápi snehová nádielka
Snehová nádielka na Orave v obci Zázrivá. Foto: RTVS

Snehová nádielka trápi viaceré obce na severozápade Slovenska. Vo štvrtok (3. 2.) ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu v Zázrivej. Podobná situácia je aj v ďalších ôsmich obciach v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Liptovský Mikuláš.

V Zázrivej sa obec stará o vyše 50 kilometrov miestnych komunikácií. Problémy sú najmä s dostupnosťou osád, v ktorých žije asi štvrtina obyvateľov obce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme okolo 14 mechanizmov už priamo teraz v akcii a poobede ešte ďalšie štyri by mali prísť, aby sme aj do tých odľahlých oblastí obce dokázali občanom urobiť kvalitný prístup,“ uviedol starosta obce Zázrivá Matúš Mních (nezávislý).

Romantická zimná krajina je aj v okolí horského hotela Havrania. Tieto scenérie (viď reportáž, pozn.) si však môžu ľudia vychutnať iba vďaka nasadeniu množstva ľudí a techniky.

„Keby sme nemali mechanizmy – traktor a frézu na traktor, plus tie ostatné malé frézy, tak neviem, ako by sme udržali príjazd pre hostí,“ priblížil majiteľ horského hotela Maroš Callo.

Problémy v obci vznikajú aj na zúžených cestách. Pri obchádzaní s autobusom zapadol pluh. Tam, kde je snehu príliš veľa, nasadili frézy, prípadne ho odvážajú nákladnými autami. Chcú si tak vytvoriť priestor aj na ďalšie snehové zrážky. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny