Na hlavný obsah

V Poľsku pristáli prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť ochranu východnej hranice NATO

Ide o reakciu na rastúce napätie okolo Ukrajiny.

V Poľsku pristáli prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť ochranu východnej hranice NATO
Americký vojenský kontingent smerujúci do Európy. Foto: Twitter - U.S. Army Europe and Africa

Do Poľska prileteli v sobotu (5. 2.) americkí vojaci, ktorí v čase rastúceho napätia pri ukrajinsko-ruských hraniciach posilnia východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Neďaleko obce Jasionka na juhovýchode Poľska pristálo osem lietadiel s vojakmi, vojenskou výbavou a príslušenstvom. Poľské ministerstvo obrany očakáva, že do krajiny priletí celkovo 1 700 príslušníkov ozbrojených síl z 82. výsadkovej divízie zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne, vysvetľuje PAP.

Zo strany Spojených štátov ide o reakciu na kroky Ruska, ktoré pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce svojich vojakov a od Západu žiada splnenie bezpečnostných záruk, píše PAP s tým, že v Poľsku sa momentálne nachádza zhruba 4 500 amerických vojakov.

Americký prezident Joe Biden v stredu (2. 2.) oficiálne odsúhlasil nasadenie ďalších takmer 3 000 vojakov do Nemecka, Poľska a Rumunska. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že táto misia sa uskutočňuje v rámci podpory krajín NATO vo východnej Európe. Do Nemecka prileteli prvé americké posily už v piatok (4. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet