Na hlavný obsah

Slovensku chýbajú záchranári, žiadajú vyššie platy a výsluhové dôchodky

Iniciatívy k zmene zákona sa zatiaľ nik nechopil.

Slovensku chýbajú záchranári, žiadajú vyššie platy a výsluhové dôchodky
Ilustračná snímka - sanitka. Foto: RTVS

Na Slovensku chýba približne 220 záchranárov. Mnohí odchádzajú do zahraničia. Napríklad v Česku zarobia aj o 400 eur viac. Komora záchranárov hovorí, že zvýšenie platov je nevyhnutné. No žiada aj ďalšie výhody, napríklad výsluhový dôchodok. Ministerstvo zdravotníctva sa nebráni.

Vojaci, policajti, hasiči i záchranári horskej služby. Tieto zložky nasadzujú vlastné životy vo verejnom záujme. Štát im preto umožnil odísť do penzie skôr. Majú nárok na takzvaný výsluhový dôchodok. Súčasťou integrovaného záchranného systému sú aj zdravotnícki záchranári. No oni na výsluhový dôchodok nárok nemajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Naši kolegovia v tejto ťažkej, fyzicky náročnej práci musia pracovať do dôchodku. Stáva sa, že naši ľudia pre zdravotné dôvody, odídu vo veku 55 či 56 rokov a nevedia si nájsť prácu, lebo celý život odpracovali ako záchranári,“ uviedol František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Komora prišla aj s konkrétnym návrhom, ako to napraviť. Na výsluhový dôchodok by si šetrili na osobitnom účte tak, ako iné zložky. A na výplatu by mali nárok najskôr po odpracovaní 25 rokoch služby a dovŕšení 55 rokov.

Záchranári majú vo svojom snažení viacerých podporovateľov. No na to, aby mohli dostávať výsluhový dôchodok, treba zmeniť zákon. Zatiaľ sa tejto iniciatívy nik nechopil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko