Na hlavný obsah

Spoločnosť BioNTech začala vyvíjať vakcínu proti rakovine

Cieľom výskumu je určiť nastaviteľné terapie.

Spoločnosť BioNTech začala vyvíjať vakcínu proti rakovine
Na snímke logo na závode nemeckej biotechnologickej spoločnosti BionTech. Foto: TASR/AP

Nemecká firma BioNTech, ktorá ako prvá na svete vyvinula spolu s americkým koncernom Pfizer očkovaciu látku proti koronavírusu, otvorila centrum vývoja a výroby vakcíny proti rakovine.

Farmaceutická firma spolupracuje pri výskume s imunoonkologickou spoločnosťou v britskom Cambridgi. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Prioritu dostal koronavírus

Farmaceutické spoločnosti na celom svete sa venovali výskumu takejto látky pomocou metódy mRNA už pred pandémiou, prioritou sa však stali vakcíny proti koronavírusu.

Cieľom pokračujúceho výskumu je určiť terapie, ktoré bude možné individuálne nastaviť pre každého pacienta, čo je zvlášť pri nádoroch veľmi dôležité.

„Špeciálnym aspektom ochorenia na rakovinu je, že síce máme jej rozličné druhy – napríklad rakovinu prsníka či hrubého čreva, ale zmeny, ktoré spôsobuje nádor, sú u každého pacienta úplne individuálne,“ zdôrazňuje Niels Halama z Centra pre výskum rakoviny v Heidelbergu.

Potrebné sú ďalšie štúdie

Tieto zmeny sa vytvárajú na povrchu buniek. Prostredníctvom mRNA metódy dostane organizmus takzvaný stavebný plán markerov, ktoré rozoznávajú rakovinotvorné bunky, čím sa aktivuje aj imunitný systém.

Na celom svete pracujú vedci na vývoji týchto nových terapií. Aj keď je potenciál mimoriadne veľký, experti pripomínajú, že treba publikovať ďalšie štúdie, aby bolo jasné, kde bude možné túto metódu nasadiť.

Zatiaľ nie je jasné, ako rýchlo sa vedcom podarí vyvinúť spoľahlivé mRNA onkologické terapie. Vývoj vakcín proti koronavírusu však signalizuje, že veda dnes pracuje v iných časových intervaloch ako v minulosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál