Na hlavný obsah

Obchodníci zo severu SR hlásia 30-percentné výpadky tržieb, dosahy môžu byť väčšie

Žiadajú analýzu zníženia DPH na potraviny.

Obchodníci zo severu SR hlásia 30-percentné výpadky tržieb, dosahy môžu byť väčšie
Na snímke nákupy v potravinách. Foto: RTVS

Obchodné reťazce vyzývajú štát, aby zanalyzoval, aký dosah bude mať nezníženie DPH na potraviny na príhraničné oblasti. Poľsko upravilo daňové zaťaženie nielen na potraviny, ale aj na pohonné hmoty. Niektorí obchodníci už hlásia zo severu Slovenska výpadky tržieb na úrovni 30 percent.

Ministerstvo financii sa však obáva, že ak by sa DPH znížilo, štát by prispel na zisk súkromníkov a spotrebitelia by efekt nepocítili. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Ohrozenie konkurencieschopnosti či nákupná turistika

Obchodníci upozorňujú, že štátne úľavy v okolitých krajinách priamo ohrozujú konkurencieschopnosť slovenských produktov. Dosahy však môžu byť podľa nich ešte väčšie. Martin Krajčovič z Aliancie moderného obchodu vyzýva štát, aby sa na to pripravil, ak nechce znižovať DPH na potraviny.

„Aby priniesol aj analýzu výpadku DPH, daní, ale aj tržieb na jednotlivé sektory, ktoré môžu napríklad spôsobiť vyššiu nezamestnanosť alebo aj nejaké fatálne následky pre niektorých podnikateľov práve z dôvodu odlivu nákupov z niektorých špecifických lokalít na Slovensku,“ poznamenal.

Zväz obchodu (ZO) informoval, že na severe krajiny sa už nákupná turistika prejavila. „Tým, že v Poľsku sú nielen lacnejšie potraviny, štát znížil DPH dokonca na nulu, ale aj lacnejšie pohonné hmoty, a toto nám hlavne na Orave berie o 5 až 30 % z obratu,“ uviedol viceprezident ZO Pavel Konštiak.

Fiškálne riziko

Ministerstvo financií reaguje, že nevie garantovať, či by zníženú sadzbu dane na potraviny obchodníci aj reálne premietli do cien.

„To, čo ale vieme zodpovedne povedať, je, že zníženie DPH na potraviny je veľmi veľké fiškálne riziko. Pred týmto opatrením preto varuje aj Národná banka Slovenska. Prepočty ministerstva financií poukazujú na to, že ak by sme dnešnú zníženú 10-percentnú sadzbu rozšírili na všetky produkty, rozpočet by prišiel ročne o 400 miliónov eur. Pri poklese na 0 % by bol výpadok ešte výraznejší,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Michaela Lovásová.

Zníženie DPH na potraviny nebude mať žiaduci efekt ani podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ukázalo to podľa nich zníženie DPH na vybrané základné druhy potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika