Na hlavný obsah

V miliónovej korupčnej kauze Mýtnik stíhajú 19 obvinených

Viacerí sa priznali.

V miliónovej korupčnej kauze Mýtnik stíhajú 19 obvinených
Na snímke vpravo dozorový prokurátor, riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Ondrej Repa a riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Foto: TASR

Kauza Mýtnik putuje na súd. Dozorový prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry obžaloval šiestich ľudí pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti.

Od začiatku kauzy už vyšetrovatelia vzniesli obvinenie voči 21 osobám z toho dvaja sú vylúčení na samostatné konanie. Výšku škody odhadujú na 45 miliónov eur.

Aktuálne 19 obvinených

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v rámci akcie Mýtnik viacero bývalých predstaviteľov finančnej správy, ako aj podnikateľov ešte minulý rok v marci.

 „Deväť osôb sa v plnej miery priznalo k skutkom, ktoré sú im kladené za vinu, jedna osoba sa priznala čiastočne s výhradou právnej kvalifikácie,“ priblížil riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko.

Dozorový prokurátor Ondrej Repa zosumarizoval, že v rámci akcie Mýtnik vzniesli obvinenie voči celkovo 21 osobám. U dvoch z nich bolo obvinenie zrušené.

Na samostatné konanie je vyčlenených 11 ľudí, z toho u šiestich nie je ukončené vyšetrovanie. Dozorový prokurátor tiež dodal, že pred vznesením obvinení urobili 33 výsluchov a vypočuli vyše 50 svedkov.

Kauza Mýtnik sa spája s rozsiahlou korupčnou schémou

Riaditeľ NAKA objasnil, že hodnotu IT zákaziek, z ktorých obvinení mali profitovať, stanovili na 8,6 miliónov eur. Finančná správa však za ne zaplatila sumu viac ako 50 miliónov eur. Čiže výška škody v tejto kauze presiahla 45 miliónov eur.

Kauza Mýtnik mala tri fázy. Medzi obvinenými sú napríklad podnikateľ Jozef Brhel, exšéf finančnej správy František Imrecze či Michal Suchoba – poslední dvaja figurujú ako spolupracujúci obvinení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko