Na hlavný obsah

Austrália po takmer dvojročnej izolácii opäť otvorila svoje hranice

Premiér Morrison sa na tento deň dlho tešil.

Austrália po takmer dvojročnej izolácii opäť otvorila svoje hranice
Žena reaguje po prílete z Los Angeles na letisku v Sydney. Foto: TASR/AP

Austrália v pondelok (21. 2.) po takmer dvoch rokoch plne otvorila svoje hranice uzavreté pre pandémiu covidu-19. Do krajiny teraz môžu vstúpiť všetci zahraniční turisti, ktorí sú kompletne zaočkovaní, napísala agentúra Reuters.

Austrálska vláda si od tohto kroku okrem iného sľubuje oživenie cestovného ruchu, vďaka zrušeniu opatrení sa tiež opäť stretnú so svojimi priateľmi a rodinami stovky ľudí.

Darčekové balenia či plyšové koaly

„Je to naozaj úžasný deň, na ktorý som sa už dlho tešil, odkedy som prvýkrát na začiatku pandémie uzavrel hranice,“ uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

Na pristávacie dráhy austrálskych letísk pristane v pondelok vyše 50 medzinárodných letov, 27 z nich v najväčšom meste Sydney. Najväčšie austrálske aerolínie Qantas tento týždeň očakávajú, že do Austrálie s nimi priletí zhruba 14 000 pasažierov.

„Máme tu večierok, hrá hudba, ľudia sa usmievajú, som si istý, že čoskoro začnú tancovať,“ opísal stanicu ABC náladu na letisku v Sydney minister cestovného ruchu Dan Tehan. Cestujúcim tam rozdával darčekové balenia, kvasnicové nátierky a plyšové koaly.

Postupné uvoľňovanie

Austrália dlho presadzovala stratégiu nulového covidu, od konca minulého roka však aj vďaka vysokej zaočkovanosti populácie poľavila v reštrikciách. V polovici decembra povolila vstup do krajiny zaočkovaným zahraničným študentom a kvalifikovaným pracovníkom.

Krajinu, podobne ako iné štáty, zasiahol infekčnejší variant omikron, podľa Reuters sa ale zdá, že súčasná vlna je na ústupe. Od začiatku pandémie sa v krajine s 25 miliónmi obyvateľov preukázala nákaza u zhruba 2,7 milióna ľudí, 4 929 pacientov zomrelo na covid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet