Na hlavný obsah

Putin oficiálne uznal nezávislosť povstaleckých republík v Donbase

Ruský prezident podpísal príslušné dekréty.

Putin oficiálne uznal nezávislosť povstaleckých republík v Donbase
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom prejave k národu oznámil, že je nevyhnutné uznať nezávislosť ľudových republík vyhlásených proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Televízia vzápätí ukázala, ako podpisuje príslušné dekréty a dohody s lídrami Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Tieto dohody podľa pozorovateľov majú Rusku poskytnúť právny základ pre vyslanie vojakov do východoukrajinského Donbasu.

Podpisovému aktu v Kremli predchádzal Putinov bezmála hodinový prejav, ktorý sa začal rekapituláciou ukrajinských dejín. Putin zdôraznil, že juhovýchod dnešnej Ukrajiny, kde sa nachádzajú územia ovládané povstalcami, „býval historicky súčasťou Ruska“, a že „súčasná Ukrajina bola úplne vytvorená Ruskom, ruskými komunistami“.

Ukrajinu označil za americkú kolóniu

Súčasnú Ukrajinu prezident označil za americkú kolóniu, územie ovládané NATO a za „predmost“, odkiaľ by Západ mohol viesť prekvapivý úder proti Rusku. Obvinil tiež Kyjev, že stále odmieta plniť mierové dohody z Minska a že naopak chystá novú vojenskú operáciu v Donbase.

Povedal, že Rusko urobilo všetko pre zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny. Ale v Kyjeve sa len menia prezidenti a poslanci, ale „nemení sa podstata agresívneho režimu“, a tak je nevyhnutné „bezodkladne uznať nezávislosť ľudových republík“, vyhlásil ruský prezident.

Johnson: Ide o porušenie medzinárodného práva

Uznanie separatistických regiónov na východe Ukrajiny ruským prezidentom Vladimirom Putinom je porušením medzinárodného práva, vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Rovnako sa na twitteri vyjadril predseda Európskej rady Charles Michel.

„Je to hrubé porušenie zvrchovanosti a celistvosti Ukrajiny,“ povedal Johnson a Putinovo rozhodnutie označil za „zlé znamenie“ pre Ukrajinu. „Uznanie dvoch separatistických území na Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd (o zabezpečení mieru v Donbase),“ napísal na twitteri Michel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet