Na hlavný obsah

Kňaz a vášnivý pestovateľ Jozef Agnelli sa narodil pred 170 rokmi

Za šľachtiteľskú prácu ho odmenili aj v zahraničí.

Kňaz a vášnivý pestovateľ Jozef Agnelli sa narodil pred 170 rokmi
Na snímke Jozef Agnelli. Foto: Facebook

Katolícky kňaz, slovenský šľachtiteľ, pestovateľ liečivých rastlín Jozef Agnelli sa narodil 23. februára 1852 v Skalici.

Rodným menom Jozef Baránek vynikal predovšetkým dopestovaním kultivarov zemiakov a významný je aj jeho prínos v plantážovom pestovaní liečivých a aromatických rastlín.

Záľubu v prírode zdedil po otcovi, ktorému od malička pomáhal v záhradke. Gymnázium vyštudoval v Skalici. Po gymnáziu sa rozhodol pre kňazské povolanie. V roku 1876 bol v Ostrihome vysvätený za kňaza.

Ako informuje Záhorské múzeum v Skalici, v rokoch 1876-1877 pracoval ako kaplán v Lakšárskej Novej Vsi, neskôr pôsobil v Holíči. Ako administrátor a farár pracoval na rímskokatolíckych farách v Kuklove a v Čároch. Tam vydržal až do roku 1914 a dosiahol tu i svoje najväčšie úspechy v pestovateľskej práci.

Vypestované rastliny posielal do sveta

Hoci pôda v Čároch nie je najúrodnejšia, nedal sa odradiť, a tak sa mu podarilo vypestovať nové odrody plodín. Vyšľachtil niekoľko druhov mäty a viac ako 20 druhov zemiakov, ktoré boli známe svojou kvalitou (najznámejšie druhy Panonia, Hungaria, Juwel). Práve zemiaky, po ňom pomenované „agnellkami“, boli veľmi obľúbené a rozšírili sa takmer po celom Slovensku.

Okrem toho šľachtil obilniny, okopaniny, repu, zeleninu, vínnu révu a liečivé rastliny, skúmal vplyv pôdy, hnojenia a zavlažovania. Za svoju šľachtiteľskú prácu bol odmenený na poľnohospodárskych výstavách v Budapešti, Prahe, Kodani a vo Viedni.

Veľmi významnými sa stali aj vypestované rastliny, ktoré posielal do celej Európy aj USA.

Svetoznámy šľachtiteľ a výskumník si natoľko obľúbil svoje pokusné polia v Čároch, že neprijal ani ponúkané lepšie a výnosnejšie fary. Na sklonku života sa uchýlil do Holíča, kde zomrel 6. augusta 1923 vo veku 71 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko