Na hlavný obsah

Napriek stúpajúcej vlne omikronu zomrelo v januári najmenej osôb od septembra 2021

Počet zomretých sa dostal na predpandemickú úroveň.

Napriek stúpajúcej vlne omikronu zomrelo v januári najmenej osôb od septembra 2021
Na ilustračnej snímke sa sestrička stará o pacienta v nemocnici. Foto: TASR

V januári zomrelo na Slovensku 5 300 osôb, čo je napriek stúpajúcej vlne variantu omikron najmenej od septembra 2021. Uviedol to Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

Výrazne poklesla aj celková nadúmrtnosť v SR. Aktuálny počet zomretých v prvom mesiaci bol o štyri percentá vyšší ako januárový päťročný priemer pred pandémiou (2016 – 2020). Situácia v počte zomretých sa tak podľa ŠÚ SR začína stabilizovať a hodnoty sú podobné ako pred nástupom pandémie.

„Na Slovensku zomrelo v januári 2022 o vyše 2 000 ľudí menej ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch a o 41 % menej ako pred rokom. Aktuálny januárový počet zomretých je už len o 203 osôb vyšší ako bol priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred vypuknutím pandémie,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Rozdiely medzi krajmi

Nadúmrtnosť sa prejavila výraznejšie len v dvoch krajoch. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji, kde zomrelo o 16 % viac ľudí, ako je priemer a v Trnavskom kraji s takmer 13 % nadúmrtnosťou.

V štyroch krajoch sa situácia priblížila k hodnote päťročného priemeru pred pandémiou a v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji dokonca zomrelo aktuálne menej ľudí ako v predošlých piatich rokoch pred pandémiou. Počas prvého mesiaca tohto roka mal zo všetkých regiónov najvyšší absolútny počet zomretých Nitriansky kraj (746 osôb).

„Najvýraznejšie zlepšenie situácie počas januára 2022 v porovnaní s decembrom 2021 zaznamenali Banskobystrický a Košický kraj, v ktorých nadúmrtnosť v poslednom mesiaci minulého roka dosahovala okolo 50 %. Aktuálne sa priblížili k hodnotám pred pandémiou. Je potešujúce, že k výraznému zníženiu intenzity nadúmrtnosti prišlo vo všetkých regiónoch Slovenska,“ doplnila Podmanická.

Covid klesol v rebríčku najčastejších príčin úmrtí

ŠÚ SR konštatoval, že ochorenie COVID-19 kleslo v rebríčku najčastejších príčin úmrtí. Kým vlani v januári bolo najčastejšou príčinou smrti v SR, tento rok kleslo na štvrté miesto. Celkovo na jeho následky zomrelo v tohtoročnom januári 573 osôb, čo bolo takmer 11 percent zo všetkých zomretých. V rekordnom januári 2021 ochorenie spôsobilo úmrtie viac ako 3 400 ľudí. Aktuálny počet zomretých je tak šestinou z minuloročnej hodnoty.

V januári 2022 zomrelo najviac ľudí na choroby obehového systému (42 percent úmrtí) a na nádory (20 percent). V danom mesiaci zomrelo na obidve tieto príčiny smrti o vyše 10 percent ľudí menej oproti päťročnému priemeru predošlých rokov pred pandémiou.

ŠÚ SR uzavrel, že prvú trojku najčastejších príčin smrti dopĺňajú úmrtia na choroby dýchacej sústavy s podielom 11 percent. Táto príčina dosahuje viac mesiacov po sebe vyššie hodnoty oproti päťročnému priemeru predošlých rokov pred pandémiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko