Na hlavný obsah

Utečenci z Ukrajiny prichádzajú aj do Bratislavy

Prichádzajú dve základné skupiny ľudí.

Ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine prichádzajú autobusmi a vlakmi aj do Bratislavy. Niektorí tu hľadajú útočisko, iní chcú pokračovať do okolitých štátov. Zatiaľ najväčší nápor bol na hlavnej stanici v utorok (1. 3.) nadránom po príchode vlakov z Košíc.

Pomoc im poskytujú mimovládne organizácie, polícia v spolupráci s mestskými časťami.

Ako jedna z prvých prišla ešte včera ráno z Ukrajiny do Bratislavy pani Irina. Pochádza z dedinky vzdialenej 70 km od Kyjeva. Pricestovala sama vlakom z východu Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Môj syn ma doviezol k slovenskej hranici. Pobozkal ma, objal a povedal: ‚Mama ja budem spokojný, keď ti ľudia na Slovensku dajú útočisko a ja musím zachrániť moju krajinu.‘ Má 25 rokov a išiel pomáhať ľuďom, deťom. Ja som veľmi veľmi vďačná, drahí Slováci, za to, že nám pomáhate a rozumiete,“ vyznala sa.

Prichádzajú aj rodiny s malými deťmi. Desiatky z nich našli strechu nad hlavou v priestoroch patriacich vysokej škole sv. Alžbety.

„Hlavne tu nie je bombardovanie ani streľba. Cestovali sme vlakom na stanicu v Bratislave. Keď sme prišli, manžel sa pri pokladni pýtal, či nám môže niekto pomôcť, lebo máme veľkú batožinu, deti a nevedeli sme, kam máme ísť,“ približuje ďalšia z ukrajinských žien.

Na hlavnú stanicu v Bratislave prichádzajú dve základné skupiny ľudí. Jednu tvoria tí, ktorí chcú na Slovensku aj zostať a hľadajú tu v Bratislave útočisko. Druhú skupinu tvoria ľudia, poväčšine študenti, ktorí chcú pokračovať ďalej do okolitých krajín a potrebujú si tu u nás len vydýchnuť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko