Na hlavný obsah

Preplnené vlaky prevážajú utečencov z Ukrajiny

Najviac obsadené sú ranné vlaky z Košíc.

Preplnené vlaky prevážajú utečencov z Ukrajiny
Utečenci z Ukrajiny vo vlaku. Foto: RTVS

Vlaky smerujúce z východného Slovenska na západ, sú aktuálne veľmi vyťažené. Bezplatnú prepravu vo veľkom využívajú najmä ľudia, ktorí utekajú pred vojnou. Železničná spoločnosť Slovensko preto podľa potreby jednotlivé spoje posilňuje o ďalšie vozne. Ako to vyzeralo v rýchliku na trase z Košíc do Bratislavy, nakrúcala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková.

Z hraníc privážajú utečencov autobusmi či autami aj na železničnú stanicu v Košiciach. Tá je pre nich veľkou križovatkou na ceste za novým životom. “Ideme do Bratislavy. Tam sa učí naša staršia dcéra na univerzite. Chcem tu žiť a pracovať. Domov už nemáme. Niet sa kam vrátiť,“ uviedla jedna z utečeniek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hneď vo vstupnej hale košickej železničnej stanice pomáhajú zorientovať sa utečencom z Ukrajiny, pracovníci Košického samosprávneho kraja, ale i dobrovoľníci gréckokatolíckej eparchie.

Vlak, ktorý vyrazil na poludnie z Košíc do Bratislavy, bol z väčšej časti obsadený, no rozhodne nie preplnený. Utečenci z Ukrajiny cestujú vlakmi zadarmo. Stačí, že sa preukážu cestovným pasom.

Najviac obsadené sú ranné vlaky z Košíc, v ktorých cestuje aj 200 utečencov. Ich cieľom je najčastejšie Bratislava, Česká republika či Budapešť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko