Na hlavný obsah

Ďalšie sankcie USA a Británie mieria na oligarchov i hovorcu Kremľa

Na zozname je aj jeden z najbohatších Rusov.

Ďalšie sankcie USA a Británie mieria na oligarchov i hovorcu Kremľa
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vo štvrtok oznámili nové sankcie proti Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Mieri na niekoľkých ruských oligarchov a činiteľov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi vrátane hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Na zozname je napríklad jeden z najbohatších Rusov Ališer Usmanov alebo bývalý prvý vicepremiér ruskej vlády a terajší predseda banky Vnešekonombank (VEB) Igor Šuvalov, na ktorých mieria aj britské sankcie. USA tiež pozastavili vydávanie víz 19 oligarchom a desiatkam ich rodinných príslušníkov.

„Týchto jedincov a členov ich rodín odrežeme od amerického finančného systému. Ich majetok v USA zmrazíme a zabránime im v užívaní ich majetku,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení, v ktorom Peskova označil za „hlavného šíriteľa Putinovej propagandy“.

Washington napríklad zakázal v amerických vodách prevádzku Usmanovej superjachty, luxusnú loď už ale aj tak zabavilo Nemecko. Zákaz prevádzky v USA sa týka aj súkromného lietadlá ruského miliardára, ktorý patrí medzi najväčšie súkromne vlastnené lietadlá v Rusku.

„Uvalenie sankcií na Usmanova a Šuvalova vysiela jasnú správu, že udrieme na oligarchov a jedincov blízko napojených na Putinov režim a jeho barbarskú vojnu,“ uviedla vo vyhlásení britská ministerka zahraničia Liz Trussová. „A tým neskončíme. Naším cieľom je paralyzovať ruskú ekonomiku a vyhladiť Putinovu vojnovú mašinériu,“ dodala.

Usmanov a Šuvalov majú podľa agentúry AFP v Británii jedny z najväčších záujmov medzi ruskými oligarchami. Londýn zmrazí ich majetky a zakáže im cesty do krajiny.

Sankcie mieria okrem iného aj na riaditeľa petrochemického podniku Transnefť Nikolaja Tokareva, podnikateľa Arkadija Rotenberga alebo Jevgenija Prigožina, ktorý podľa niekoľkých pozorovateľov financuje a ovláda ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu. Médiá pred niekoľkými dňami informovali, že členovia tejto skupiny majú byť na Ukrajine s cieľom zabiť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Námestník americkej ministerky financií Wally Adeyemo vo štvrtok povedal, že vláda prezidenta Joea Bidena bude naďalej cieliť na ruské elity. Tie sa podľa neho teraz snažia dostať svoje peniaze z Ruska, „pretože sa ruská ekonomika zmenšuje“. „Naším cieľom je nájsť tie peniaze, zmraziť tie peniaze a zabaviť ich,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet