Na hlavný obsah

Prvý človek s transplantovaným prasacím srdcom dva mesiace po operácii zomrel

Presná príčina úmrtia nie je známa.

Prvý človek s transplantovaným prasacím srdcom dva mesiace po operácii zomrel
Americký chirurg Bartley Griffith (vľavo) a 57-ročný pacient David Bennett, ktorému transplantovali srdce z geneticky modifikovaného prasaťa. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch zomrel 57-ročný muž, ktorému ako prvému človeku na svete lekári pred dvoma mesiacmi transplantovali srdce z geneticky modifikovaného prasaťa. Oznámila to nemocnica v meste Baltimore, ktorá experimentálny zákrok vykonala. Presnú príčinu úmrtia ale podľa agentúry AP neuviedla.

Pacient David Bennett zomrel vo fakultnej nemocnici Marylandskej univerzity v utorok (8. 3.). Zdravotnícke zariadenie uviedlo, že jeho zdravotný stav sa niekoľko dní predtým začal zhoršovať. Prasacie srdce lekári Bennettovi transplantovali 7. januára, pričom nemocnica tri dni po zákroku uviedla, že sa pacient cíti dobre.

Bennett vedel, že nemá žiadnu záruku, že experiment bude fungovať. Jeho syn vtedy médiám povedal, že otec umieral, nebol spôsobilý na transplantáciu ľudského srdca a nemal inú možnosť.

Skutočnosť, že jeho organizmus prasacie srdce okamžite neodmietol, vzbudzovala nádej, že by sa zvieracie orgány mohli raz vo veľkom používať na transplantačné zákroky.

Médiá pripomínali, že panuje obrovský nedostatok darovaných ľudských orgánov vhodných na transplantácie, čo vedie vedcov k snahe zistiť, ako možno namiesto ľudských orgánov použiť zvieracie.

Srdce transplantované Bennettovi spočiatku fungovalo a nemocnica v Baltimore opakovane vydávala informácie o tom, že sa stav pacienta pomaly zlepšuje.

Hoci experiment neskončil stopercentným úspechom, syn pacienta nemocnici poďakoval za všetko úsilie a vyjadril nádej, že prípad jeho otca pomôže posunúť vpred snahy ukončiť nedostatok orgánov.

„Dúfame, že tento príbeh môže byť začiatkom nádeje, nie jej koncom,“ uviedol za rodinu David Bennett mladší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet