Na hlavný obsah

Kašper: Slovensko bude poskytovať Ukrajine takú pomoc, aká bude potrebná

Kamenický nesúhlasí s vývozom zbraní.

Poslanci Igor Kašper (Sme rodina) a Ladislav Kamenický (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
Poslanci Igor Kašper (Sme rodina) a Ladislav Kamenický (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Ak to bude v silách Slovenska, tak bude posielať na Ukrajinu aj naďalej takú pomoc, aká bude potrebná. Povedal to poslanec Igor Kašper (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy a opakovane odsúdil ruskú agresiu na Ukrajine.

Kašper uviedol, že otázku ďalšej pomoci budú riešiť na vláde. V reakcii na rokovanie ruskej a ukrajinskej strany povedal, že nemá pocit, že by sa ruský prezident Vladimir Putin chcel dohodnúť na riešení konfliktu.

Poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) nesúhlasí s vývozom zbraní zo Slovenska na Ukrajinu. Tvrdí, že situácia nie je natoľko vážna, aby sa Slovensko muselo takýmto spôsobom zapájať do konfliktu. Podľa neho to ohrozuje bezpečnosť Slovákov, ktorú dáva na prvé miesto.

Smer podporuje zabezpečenie humanitárnej pomoci na Ukrajine, posielanie potravín, liekov či technického materiáli. Kamenický zdôraznil, že strana tiež odsudzuje ruskú inváziu.

Poslanec Sme rodina vyzdvihol reakciu strany Hlas-SD, ktorá pochopila, že v súčasnej situácii treba držať spolu. Smer skritizoval za vytĺkanie politických bodov. Aj pre neho je bezpečnosť Slovenska, ale aj Ukrajiny, veľmi dôležitá.

Pomoc utečencom

Kamenický v relácii kritizoval vládu, že štát zlyháva v pomoci na hraniciach a nedokáže dobrovoľníkom či samosprávam posielať finančnú pomoc. Kašper sa ohradil, že štát poskytuje napríklad bezplatné jedlo, nápoje, verejnú dopravu, zdravotnú starostlivosť či poradenstvo.

Na otázku, či v súvislosti s náporom utečencov na krajiny susediace s Ukrajinou môže dôjsť k prijatiu kvót na ich prerozdeľovanie, Kašper nevedel odpovedať.

Kašper tiež uviedol, že z celkového počtu utečencov, ktorí prekročili slovenské hranice, okolo 21 000 už požiadalo o udelenie dočasného útočiska.

Opatrenia pre Slovákov

„Slovensko by sa malo starať o svoje záujmy,“ povedal Kamenický s tým, že vláda by mala riešiť, ako zmierniť dôsledky konfliktu na bežných ľudí na Slovensku.

Kašper tvrdí, že vláda už podnikla kroky v prospech Slovákov. Hovorí o zastropení cien elektriny až do roku 2024 či o 13 druhoch základných potravín, ktorých ceny sa po dohode s obchodníkmi nebudú zdražovať.

Ďalej uviedol, že koalícia bude opäť rokovať o zavedení päťpercentnej DPH na základné potraviny. Doposiaľ na tejto téme zhoda medzi koaličnými partnermi nepanovala, no Kašper verí, že vzhľadom na súčasnú situáciu sa podarí dospieť k dohode.

Spomenul aj to, že rokovať by mali aj o znižovaní dane z pohonných hmôt. Presne číslo oznámiť nechcel, debaty stále prebiehajú. Kamenický uviedol, že ak bude takýto návrh na stole, Smer ho podporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko